Ce se întâmplă la Cupa României de Artă Florală?
Cred că vorbim despre Cupa României de Artă Florală 2019 din luna mai a acestui an și parcă niciodată nu simțim că am spus destul. Pentru că în România nu avem cultura competițiilor în acest domeniu și multă lume nu știe că există acest eveniment sau, și dacă știe, nu neapărat știe despre ce este vorba.
Este foarte adevărat că fiecare dintre noi este asaltat zilnic cu informații din toate direcțiile și este imposibil să “înregistrezi” tot ce îți trece prin fața ochilor. Dar noi stăruim plini de optimism cu gândul la ziua când și în România participarea la concursuri de design floral va fi ceva obișnuit, așa cum este în multe alte țări din Europa.
De exemplu în Cehia în primăvară a fost campionatul național de artă florală, ediția 48 … și tot numai o dată pe an se organizează 😉.
Revenim la Cupa noastră. Că așa ne place să îi spunem. Toată ziua “Cupa” în sus și “Cupa” în jos, ca și cum ar fi toată ziua lângă noi, în carne și oase. La Cupă se întâmplă așa:
– Sunt 4 probe pentru care floriștii se pregătesc din timp. Știi tematica la toate dar una este proba surpriză pentru că materialele îți sunt furnizate de către organizator doar cu 5 minute inainte și va trebui să lucrezi cu ele, să fii creativ așa, pe moment.
– Există un regulament al competiției care îți indică foarte clar ce ai de făcut: ce fel de lucrare – buchet, aranjament de masă, etc, cu ce tematică, în ce dimensiuni să se încadreze, ce tehnici ai voie să folosești, în cât timp trebuie realizat.
– Ca la orice competiție de profesioniști, regulamentul prezintă modul de desfășurare: când și cum se fac înscrieri, ce ai voie sau nu ai voie să faci pe durata concursului, care este orarul probelor, când și cum îți pregătești materialele pentru ele.
– Apropos de pregătire… tematica probelor se anunță cu luni înainte de concurs iar tu, floristul, citești regulamentul acela de 100 de ori ca să înțelegi foarte bine cerințele. Și apoi începi să îți gândești lucrările, poate îți faci niște schițe. Când foaia oglindește perfect imaginea din mintea ta deja te poți gândi la necesarul de materiale. Vezi ce iese, poate ai cam “sărit calul” ca buget. Dacă e cazul mai ajustezi. Ori iei radieră ori adaugi la pușculița :) . Și mai trebuie să te gândești la un asistent, căci ai dreptul la unul, care să te ajute pe durata competiției la pregătirea probelor.
– Vine ziua cu pricina, te pregătești să te duci la Cupa României de Artă Florală. Încă nu te ia cu sudoare, e ca și cum încarci mașina pentru un eveniment obișnuit. Verifici să nu lipsească nimic, zici un “Doamne ajută!” și ai pornit.
– Evenimentul începe cu înregistrarea concurenților și preluarea materialelor cu care vei lucra. Această etapă este supravegheată de o comisie tehnică – floriști români. Tot ei sunt cei care vor avea grijă ca specificațiile din regulament să fie respectate. De exemplu dacă o lucrare depășește dimensiunea maximă admisă această va fi penalizată.
– Înainte de fiecare probă ai un timp definit pentru pregătirea materialelor necesare în acea probă: 30 minute, poate o oră sau trei, în funcție de cât de complexă este lucrarea pe care trebuie să o realizezi. Acum ai voie să fii ajutat de asistent.
– Bate gongul și START! Începe proba, crește pulsul 😃 .
– După fiecare probă juriul evaluează lucrările. Floriști experimentați și certificați tocmai pentru activitatea de jurizare sunt cei care vor acorda punctajul pe criteriile specificate în regulament.
– Se termină concursul, aplauzele răsună. Ca să te poți relaxa în sfârșit, te punem pe un scaun să te uiți la o demonstrație florală susținută de alți floristi. Acum te poți simți răzbunat, în sfârșit tu doar privești și alții lucrează cu mulți ochi ațintiți asupra lor.
– Urmează PREMIEREA după care juriul și concurenții se retrag în zona de concurs și discuta piesele, ce a fost bine și ce nu – un moment poate mai prețios decât competiția în sine.
Știți cum povestesc concurenții de la “Vocea României” că experiența aceea a fost una dintre cele mai frumoase din viața lor? Așa o să povestiți și voi. Nu se uită la acest concurs o țară întreagă și nu avem make-up artists și cameramani care să roiasca în jurul vostru însă, raportat la universul nostru, al celor care lucrăm cu flori și care iubim această meserie, este cea mai frumoasă experiență pe care o poți avea.
De ce? Pentru că ești doar tu cu florile și ai libertate totală de exprimare. Nu te condiționează gusturile sau bugetul clientului, singura persoană pe care trebuie să o mulțumești ești TU. Nu trebuie să te grăbești pentru că peste 2 ore mai ai de predat 3 comenzi, nu intră alți clienți peste ține. În jurul tău sunt doar oameni care te privesc admirativ pentru că tu ai ales să fii acolo, ei au ales varianta mai confortabilă 😊 .
Cu ce te alegi?
🌺 Cu o evaluare PROFESIONISTĂ a nivelului tău de cunoștințe. Nici un alt context nu îți oferă asta.
🌺 Cu o testare a propriilor tale limite – cu siguranță orice competiție te scoate din zona de confort. Descoperi că poți avea un echilibru neștiut până atunci, pentru că ești doar tu cu tine.
🌺 Cu prieteni noi! Să fim sinceri … cu toții avem nevoie de oameni lângă noi. Iar pe noi floristii nu neapărat stă multă lume să ne asculte experiențele.
🌺 Cu informații noi – vezi fiecare probă reinterpretată în 10 feluri, tehnici variate, idei “negândite” până atunci.
🌺 Cu notorietate pentru tine și business-ul tău. Participările la competiții, titlurile obținute îți vor crește cota de piață, dacă știi cum să marketezi asta.
Să fim îndrăzneți așadar, să nu ne temem de ceea ce știm să facem. Iar cei care simțiți că încă nu e momentul potrivit pentru o astfel de experiență pentru voi, veniți să va încurajați colegii, să va familiarizați cu ideea de concurs și, nu în ultimul rând, să vă inbogățiți cunoștințele. Multe din cele văzute acolo sunt bune “de dus acasă” și de pus în aplicare pe mai departe.
[…] participat la Cupa României de Artă Florală de la prima ediție…în primul rând, pentru mine! Da, poate sună egoist, dar 365 de zile din […]