Cine este Florist?!

 In Blog


Florist – Designer florist – Master florist

În marea majoritate a cazurilor, noțiunea de Florist și Designer florist se folosesc în același scop! Nimic mai fals!

Termenii Florist, Designer florist și Master florist, nu au o reprezentare în legislația românească, deocamdată. Sunt folosiți, de regulă, doar la nivel declarativ, preluați din dicționarele altor țări, unde aceștia sunt explicați și folosiți ca atare.

Pentru România, deocamdată, recunoașterile legale, pentru această meserie, se numesc FLORAR DECORATOR cod COR 611203 și DESIGNER FLORIST cod COR 347136, conform Autorității Naționale pentru Calificări, din cadrul Ministerului Educației și Cercetării.

În România se organizează, deocamdată, doar cursuri de calificare pentru Florar Decorator. Pentru Designer Florist nu există încă catedră, în nicio universitate și nici standard ocupațional.

Chiar și așa, Asociația Antreprenorilor din Domeniul Floristic din România este conștientă de aceste aspecte și are în vedere proiecte viitoare, prin care să modifice
și să legifereze termenii specifici, uzuali pentru această meserie. Indiferent de denumirea sau nivelul acestei meserii, Conștiința, Deontologia și Profesionalismul sunt cele trei cuvinte care ar fi bine să definească și să ghideze parcursul profesional, în această meserie.

Termenul de FLORIST, în România, asimilat ca și Florar Decorator, ca și meserie presupune:
–          cunoaşterea tehnicilor de prelucrare a materialului vegetal şi de utilizare a accesoriilor în aranjamente florale
–          că posedă cunoştinţe temeinice referitoare la însuşirile morfologice, estetice si botanice, forme si ierarhii ale materialului vegetal şi stăpâneşte mijloace tehnice de transpunere în cadrul buchetului/aranjamentului floral a elementelor si principiilor de design floral
–          aprovizionarea cu materii prime şi materiale din care sa confectioneze buchetele/aranjamentele florale
– executarea lucrărilor de curățare, hidratare şi pregătirea florilor tăiate şi a materialului vegetal si expunerea si/sau depozitarea lor
–          prelucrarea materialului vegetal în vederea asamblării în aranjamente florale/buchete, in funcție de scopul valorificării
–          că își dezvoltă de obicei modelele de produse finite din flori, plante și verdeață, astfel încât să poată răspunde imediat cerințelor clienților

Un DESIGNER FLORIST este un artist care folosește materiale vegetale și flori pentru a crea compoziții speciale, diferite de modelele de produse finite, prezente uzual în florării sau ateliere florale. Modelele lor tind să fie creații unice și în funcție de designul floral, pe care îl realizează, ei parcurg un întreg proces, de la etapa de concepere, proiectare, până la realizarea efectivă a lucrării rezultate.

Designul floral se clasifică în mai multe direcții:
–        pentru evenimente
–        pentru vitrine
–        pentru expoziții
–        pentru competiții, etc

Comparativ cu un florist, un designer florist este mai implicat în procesul de creație artistică a unei anumite lucrări de design floral. Stilul și estetica pot fi unice. Designerii floriști sunt lăsați să viseze, să-și imagineze, și să pună în practică viziunea proprie și tot bagajul de tehnici specifice. De la acest nivel, deja, designerii floriști sunt în căutarea și găsirea unei „semnături” proprii.

„Semnătură” înseamnă:
–         că poți să știi cine a realizat o anumită lucrare de design floral, fără să vezi scris numele autorului
–        că artistul interpretează într-o manieră unică și distinctă, educația și practica asimilată, într-un mod ușor de recunoscut
–        că a acumulat atâta experiență, astfel încât să-și poată crea din design floral, o zona de confort proprie
–        să încorporezi în toate lucrările, de fiecare dată, aceleași elemente distinctive unice

Atenție! A nu se considera că folosirea cu preponderență a unui tip de flori înseamnă „semnătură”! E mai complicat decât atât și include mai multe elemente – stil, aspect estetic, adâncime, transparență etc.

Dacă ești florist nu înseamnă că ești sau poți fi și designer florist! Dacă ajungi designer florist, obligatoriu treci prin etapa de florist, dar e nevoie  de mai mulți ani de practică și de o pregătire superioară.

Floriștii pot fi designeri floriști, însă nu toți reușesc! Nici nu e obligatoriu, atâta vreme cât conștientizăm foarte clar care ne e locul în piață!

Atenție! Cunoașterea și asimilarea principiilor, regulilor și a cât mai multor tehnici înseamnă că ești un florist educat, nu înseamnă că ești designer florist! Par destul de asemănătoare, dar în esență nu sunt unul și același lucru, nu-i așa? Atât floriștii, cât și designerii floriști lucrează pentru diferite ocazii și evenimente.

Pentru a putea înțelege mai bine diferențele, ne imaginăm un exemplu. Pentru o nuntă, floristul aduce o arcadă gata făcută și se folosește de tehnicile dobândite, pentru a o decora cu flori, în diverse moduri, respectând elementele și principiile de design floral. Designerul florist e cel care concepe și realizează el forma structurii, într-o manieră proprie și folosindu-se de toate coordonatele expuse mai sus. În unele cazuri, folosirea florilor intră chiar într-un plan secundar.

Atenție a nu se confunda buchetele și/sau aranjamentele florale de dimensiuni mari cu designul floral!

Ultima etapă în dezvoltarea educațională a floristului se numește MASTER FLORIST. La acest nivel designul floral e artă. Caracteristicile generale ale unui Master florist sunt următoarele:
–        își pune amprenta asupra acestui domeniu, în asamblu, prin schimbări majore pe care le poate face la nivel de teorie educațională
–        inventează noi tehnici, aduce plus valoare inspirațională
–        e designerul florist cu mulți ani de practică, care și-a găsit calea, și-a asumat-o, a validat-o și e dispus să o împărtășească
–        are  un mod de viață și de gândire diferit, e despre asimilare la nivel mental a unor principii de ghidare în domeniul floristic

Cele patru direcții generale nu se exclud una pe cealaltă, doar împreună formează imaginea de ansamblu a unui Master florist.

Validarea calității de Master florist nu e dată doar de obținerea unei diplome, în urma absolvirii cursurilor pentru această calificare. Validarea acestei calități e măsurată în portofoliu. Acesta se construiește în zeci de ani de studiu, cercetare, inovare și practică.

Sperăm că acest material să vină în ajutorul celor ce practică o meserie în domeniul floristic, prin lămurirea unor aspecte importante pentru acest domeniu!

„Talentul” și „pasiunea” ca și termeni, poate prea des folosiți în acest domeniu, pot fi sinonimi cu multe din informațiile prezentate pe larg, în acest material, dar nu suficienți!

Revenim într-un articol viitor, pe acest subiect, în care detaliem procesul de vânzare si ierarhizam clienții finali, pentru fiecare din cei trei termeni: Florist, Designer florist și Master Florist.

Intră în comunitatea antreprenorilor floriști!

Evoluează împreuna cu noi!Recommended Posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contactează-ne

Trimite-ne mesajul tău, iar noi îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil. Îți mulțumim!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Tomas De BruyneClienții și prețurile floriștilor