Concursul de la Debrecen, văzut prin ochii floriştilor români

 In Evenimente


Prima competiție internațională de la Debrecen a avut loc pe data de 19 august 2022. Evenimentul a  purtat numele Botanica și a avut loc în cadrul Carnavalului care se desfășoară anual, Debreceni Viragkarneval.

Locul desfășurării competiției nu a fost ales întâmplător: centrul orașului, o stradă pietonală care în fiecare weekend se transformă în promenadă flancată de un spaţiu expoziţional dedicat florilor.

Competiția a adunat 10 participanți din 5 țări (Spania, România, Polonia, Ucraina și Ungaria) și a constat în 3 probe cu teme cunoscute.

Cu sprijinul A.A.D.F., România a fost reprezentată de 3 concurente: Bianca Moldovan din Blaj, Maria Bunea din Târgu Mureș și Ruxandra Molin din Timișoara. De asemenea, concurentele au fost insoţite la Debrecen, de preşedintele Asociaţiei Antreprenorilor din Domeniul Floristic din România, Filomena Brisc.

Toate materialele pentru cele trei probe au fost surpriză și au fost puse la dispoziția competitorilor de către organizatori. Fiecare dintre concurenți a venit cu o trusă de unelte și materiale adiționale dintr-o lista de asemenea trimisă în avans. Prima probǎ s-a numit ”Invisible connections” și a constat în realizarea unui aranjament cu plante în două vase separate dar care să pară conectat în final, și care, după realizare, să poată fi îngropate în spațiul verde din centrul orașului, urmând a fi păstrate minim 3 luni. Materialele puse la dispoziție au fost: un palet, 2 vase mari din plastic, plante de sezon, pământ, sfoară, bindwire, mănuși și crengi de poligonum.

A doua probǎ a purtat numele ”Beautiful meadow”. În cadrul ei competitorilor li s-a cerut realizarea unui buchet cu structurǎ decorativă, care să ducă cu gândul spre câmpiile înflorite din timpul verii din jurul orașului Debrecen. La această probǎ s-au primit numeroase flori proaspete, dintre care unele alese intenționat pentru a pune în dificultate competitorii, întrucât aceștia trebuiau să aleagă florile potrivite pentru a fi în temǎ. S-a punctat atât alegerea florilor, cât și meticulozitatea și ingeniozitatea structurii decorative, dar și proporție, culoare, dimensiunea și transparența buchetului.

A treia probǎ s-a numit ”Shapes & Structures”. Pe lângă florile puse la dispoziție, concurenții au primit fiecare un vas ceramic, burete floral, scoici, bețe de trestie colorată, sfoară colorată, bucăți de lufa colorate, fiole tehnice, iar cerința principala a fost că cel puțin 50% din materialul vegetal folosit să fie așezat în burete. Finalul competiției a adus cu sine, gala de premiere, pe scena din centrul orașului Debrecen, în care au fost prezentați, pe rând fiecare concurent din fiecare țară. Premiile s-au acordat pentru fiecare probǎ în parte:

Proba 1: locul 1 Bianca Moldovan (România), locul 2 Ruxandra Molin (România), locul 3 Maria Bunea (România)

Proba 2: locul 1 Magdalena Pruska-Waclaw (Polonia), locul 2 Maria Bunea (România), locul 3 Ruxandra Molin (România)

Proba 3: locul 1 Maria Bunea (România), locul 2 Bianca Moldovan (România), locul 3 Ștefania Poczatek (Polonia)

Așadar, România a urcat pe podium la toate cele trei probe, însă surpriza cea mare a venit la final, când podiumul a fost revendicat în totalitate de competitoarele țării
noastre!

Locul 1: Maria Bunea – câștigătoarea premiului cel mare de 1500euro
Locul 2: Bianca Moldovan (aflată la prima competiție internațională)
Locul 3: Ruxandra Molin (aflată și ea la prima competiție internațională)

Concurentele din România au fost susținute de asistente, pe întregul parcurs al concursului: Camelia Varzaru, Alexandra Mihailov Moise si Magdalena Dumbravescu.

Felicitări floristelor şi asistentelor, membre A.A.D.F. care au cucerit podiumul de la Debrecen și le dorim succes pe mai departe în cariera lor profesională.

Fiecare participare la un concurs național/internațional e important pentru cariera profesională a unui florist. Acest tip de eveniment aduce cu el evoluție, învățare, experiență în plus, provocare și nu în ultimul rând, un paragraf în plus la CV.

Intră în comunitatea antreprenorilor floriști!

Evoluează împreuna cu noi!Recommended Posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contactează-ne

Trimite-ne mesajul tău, iar noi îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil. Îți mulțumim!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

concurs al floriștilor din România, organizat de AADF