Cum îți dezvolți creativitatea ca și florist în această perioadă?

 In Blog


Creativitatea – o calitate importantă pentru un florist 

Asociația Antreprenorilor din Domeniul Floristic facilitează și încurajează creativitatea floriştilor, prin toate canalele de care dispune: prin propuneri în newsletter, prin concursurile organizate, prin Cupa României de Artă Florală, prin prezentarea publicațiilor de profil ce apar în lumea întreagă, prin evidențierea unor florişti români și străini și a creaților lor menite să inspire și exemplele pot continua.

În general, creativitatea pentru un florist e ca apa care udă Pământul sau ca un mușchi – se exersează și se tot dezvoltă, cu performanțe tot mai mari!

Cum îți dezvolți creativitatea ca și florist?

Iată câteva idei principale:

  • prin educație continuă, perfecționare constantǎ și perseverență
  • prin alegerea unor mentori, care au darul de a te inspira cu creativitatea lor. Cercetarea și analiza oamenilor pe care îi admiri în domeniul floristic au darul de a te inspira și de a-ți prezenta perspective noi și interesante.
  • prin exercițiu zilnic și practică îndelungată
  • prin inspirația din domenii multiple – arhitectură, design, artă cu formele ei diverse, etc
  • prin folosirea gândirii radiante sau mai clar spus, prin exploatarea hărții minții. În dicționarul “Grand dictionnaire terminologique” (Marele dicționar terminologic), elaborat de “Office québécois de la langue française” se definește astfel termenul: „Harta minții este o reprezentare grafică a concepției mentale care permite să se structureze gândirea și ideile proprii, referitoare la un obiect particular.”

 Însușirea de a fi creator, ca și florist are strânsă legătură cu inspirația, te ajută să te menții relevant și să dezvolți chiar afacerea cu flori.

 Cum îți dezvolți creativitatea ca și florist în această perioadǎ?

Aceasta e marea provocare, la care ne-au răspuns cu amabilitate, câțiva dintre colegii din A.A.D.F. Răspunsurile pot fi inspiraționale din punct de vedere al perioadei pandemice pe care încă o traversăm, precum și din punct de vedere al faptului că am intrat deja în perioada pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă.

Oana Violeta MoimǎscuExtreme FlorEvents – Galați

Creativitatea floristului în această perioadă de pandemie cred că este cel mai mult solicitată și mai mult ca niciodată este nevoie să punem în aplicare toate cunoștințele dobândite de-a lungul anilor de profesie în domeniul floristic. A fost nevoie de o adaptare, în funcție de florile la care aveam acces, mai ales în perioada de carantină.

Eu personal privesc și partea bună a acestei perioade, datorită faptului că am mai mult timp în a realiza un design cu materiale care erau de mult uitate prin depozitul florăriei.”

Magdalena Lucreția DumbravescuMusic Flowers – Râmnicu Vâlcea

Perioada sărbătorilor de iarnă este cea mai frumoasă, este perioada în care echipa Music Flowers își regăsește creativitatea în rădăcinile Crăciunului copilăriei, în joacă, în culori vesele, în mirosuri de mere coapte și scorțișoară. Pentru noi, fiecare Crăciun este nou, are o tematică aparte și în funcție de asta începem informarea și adunarea ideilor. Acesta e un proces care începe de pe la sfârșitul lunii august. Asta înseamnă, pentru noi, o perioadǎ de studiu a trend-urilor în materie de decorațiuni de Crăciun, a trend-urilor culorilor, stilurilor. De asemenea, în această perioadǎ studiem site-uri dedicate materialelor și decorațiunilor de Crăciun, studiem lucrările floriştilor pe care îi admirăm și de la care învățăm foarte multe. Și de ce nu, material destul se găsește și pe social media: Instagram, Facebook, pinterest, ce poate fi un punct de pornire în ideile noastre.”

Alina TapalagăFlorǎria Tadima – Techirghiol

Creativitatea ca și florist în această perioadă, o dezvoltăm lăsând inspirația și imaginația pe care o aveam în copilărie să își facă de cap! Încercăm să aducem o stare de spirit plăcută pentru toate persoanele care ne vizitează, ne urmăresc sau pur și simplu trec prin fața magazinului nostru!”

Ioana NechiforCity Flowers by Ioana – Sibiu

“Întotdeauna am fost mai creativă în momentele în care nu am avut “de toate”: când am rămas fără prea multe flori în atelier…și un client a sunat să-mi ceară un “buchet spectaculos”, când am fost provocată să decorez un supermarket de pe o zi pe alta…., când florile pentru o nuntă nu au sosit, și lista poate să continue.

La fel se întâmplă și în această perioadǎ, când suntem constrânși de aspecte financiare, de evenimente anulate, de ordonanțe care ne restrâng activitatea sau de imprevizibilul de a doua zi.  Ne adaptăm, găsim soluții și ne lăsăm mintea să “zburde”.

Faptul că avem de toate și totul merge conform planului e un aspect liniștitor, relaxant, dar nu este neapărat un factor ce stârnește creativitatea, cel puțin nu în cazul meu. Prefer mai degrabă alternanța între momente de constrângere și presiune alternând cu cele de liniște, predictibilitate și abundență de materiale.

Mai este și dorința specifică unui om creativ de a veni cu ceva nou, ceva care să atragă atenția, care să te diferențieze și care să îți dea cheful acela de muncă. De fapt acesta este și “motorul” meseriei noastre, acea libertate aproape infinită prin care putem să ne exprimăm.”                           

Oana JurjFlorǎria Gift Art – Sibiu

Într-o perioadă tulbure atât din punct de vedere financiar dar și din punct de vedere social , mă văd nevoită să mă inspir diferit față de cum o făceam până acum.

Dacă până în 2019 mergeam regulat la evenimente floristice ( expoziții, demonstrații florale, cursuri, workshop-uri), iată că anul acesta am căutat inspirație în jurul meu. Am rememorat evenimentele la care am fost până acum, am început să privesc mai mult în jur și să încerc să folosesc cât mai multe din materialele pe care le am deja în atelier și cât mai mult din natură.” 

Alina BălănescuClipa Decorațiuni Florale – Piatra Neamț

Poate că sunt de modă veche dar răsfoitul cărților de profil, pagină cu pagină, a reprezentat dintotdeauna o mare bucurie și o inepuizabilă sursă de inspirație, precum și natura, pe care în perioada aceasta chiar am reușit să o privesc…dar cert este că cea mai importantă sursă de inspirație suntem și rămânem noi și cei de lângă noi…avem timp să vorbim între noi, să ne bucurăm împreună, cu alte cuvinte, avem timp să trăim

 Ca o concluzie, e evident că poți îmbrățișa meseria de florist, doar dacă găsești în creativitate, un sprijin major. Perioada sărbătorilor de iarnă e una din acele perioade din an, când creativitatea floriştilor poate atinge cote înalte, cu atât mai mult anul acesta. E un an, pe care cu toții îl considerăm special și cu ajutorul clienților noștri, doar împreună, putem pǎși într-un 2021 plin de speranțǎ.

#campaniepentrufloristi

Intră în comunitatea antreprenorilor floriști!

Evoluează împreuna cu noi!Recommended Posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contactează-ne

Trimite-ne mesajul tău, iar noi îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil. Îți mulțumim!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Campanie pentru susținerea floriștilorSere Jibou