„Doar iubim ceea ce facem!”

 In Blog


Concluzia lui Nicu Bocancea, privită într-un mod general e și titlul acestui material, pentru că exprimă în cuvinte simple o meserie, o vocație.

Ca și reprezentant al României, prin Asociația Antreprenorilor din Domeniul Floristic, a participat  la Europa Cup 2022, o competiție de floristică importantă. Evenimentul a avut loc între 26 și 28 august, în orașul Katowice, din Polonia.

Iubirea, dedicarea, perseverența, educația floristică, susținerea necondiționată a echipei și munca continuă sunt atributele esențiale care l-au ajutat să obțină locul 4 în acest concurs, pentru România.

Nicu Bocancea împreunǎ cu #echiparacheta continuǎ tradiţia de 50 ani, pentru Floraria Iris din Bucureşti.

Europa Cup 2022 a adunat în competiție 16 floriști,  care au parcurs  6 probe de concurs, 4 cu teme anunțate și 2 cu temă-surpriză. În seara de gala a finalei s-a desfășurat ultima probă din concurs și ceremonia de decernare a premiilor.

„Au fost zile extrem de intense, cu multă adrenalină, dar, în primul rând, am fost mândru că am putut urca steagul României pe scena celei mai importante competiții de floristică din Europa. Europa Cup nu este, așa cum probabil pare în ochii iubitorilor de flori, un concurs de frumusețe dedicat florilor, ci unul în care timpul, conceptul, designul și tehnica se împletesc pentru a crea mixul perfect. Este multă rigoare într-un astfel de concurs, foarte mult efort fizic și mental depus, multe criterii de notare și foarte multe elemente de care juriul ține cont în acordarea punctajului”, spune Nicu Bocancea.

Prima probă de concurs a fost și design-ul preferat de Nicu, dintre lucrările sale –  Un corp uman realizat din tuburi de perfuzii și sârme, cu o inimă de piatră din care porneau sute de fire de flori așezate în seringi de diferite dimensiuni. Crearea designului a fost inspirată din melodia  „Inimă, nu fi de piatră!”și a fost gândită ca o creație inedită pentru absolvenții unei Facultăți de Medicină.

A două probă din concurs, „Dancing in the rain” a obținut al doilea cel mai mare punctaj al probei, dintre toate lucrările concurenților – Un copac reinterpretat cu ajutorul unei instalații de irigare, zeci de picături de ploaie dintr-un burete special de culoare neagră, flori tropicale și mere confecționate manual din aproximativ 25000 de spini de trandafiri, un detaliu la care s-a lucrat peste 3 săptămâni.

A treia probă din concurs a fost realizarea unui buchet inspirat dintr-o melodie a unei trupe poloneze din anii 70 – flori în culorile mării înspumate, așezate în forma unor vele de vapor purtate de vânt pe o bază din policarbonat topit.

A patra probă din concurs – „Dancing queen” în arta gândită și creată de Nicu Bocancea, a fost realizarea unui corset din mii de mărgele negre, unele dintre ele cu aplicații manuale de aur, pe care se putea remarca o floare de Protea reconstruită printr-o tehnică inovativă, poziționată pe un manechin.

A cincea probă surpriză cu timp de execuție de 60 min a constat în realizarea unui design din plante de iederă și orhidee.

A șasea probă a fost susținută doar de primii 6 clasați, în urma punctajelor obținute la probele anterioare, s-a desfășurat în cadrul galei de premiere și a constat în realizarea unui aranjament din flori tropicale.

Și pentru ca toate lucrurile să fie duse la bun sfârșit, după finalizarea concursului, Nicu Bocancea a continuat și în Katowice, #manifestpentrufrumos, un proiect derulat pe străzile din București. A luat la pas străzile orașului și a oferit buchetul creat pentru proba 3.

Lucrările sale “au adunat puncte, aplauze, aprecieri, blitzuri, au fost măsurate și evaluate matematic, au adus premii și recunoaștere, însă menirea florilor este aceea de a stârni zâmbete și emoții și l-a dus acolo unde se face cel mai frumos schimb de energie, pe străzile poloneze.”

„Avem mare potențial în floristica românească, avem oameni talentați, creativi care iubesc florile și lucrează minunat cu ele. Am reușit cu toții să împingem industria noastră în elita mondială, să devenim cunoscuți în lume și nu ne oprim aici”, declară Nicu Bocancea, în urmă participării la Europa Cup 2022.

E o concluzie firească exprimată frumos, care înglobează certitudinea prezentului și speranța viitorului pentru domeniul floristic din România.Recommended Posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contactează-ne

Trimite-ne mesajul tău, iar noi îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil. Îți mulțumim!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search