Filomena Brisc și Magdalena Dumbrăvescu despre a fi membru în AADF
De ce te-ai înscris în A.A.D.F? Cum vezi viitorul A.A.D.F?
Răspunsurile pentru cele două întrebări din partea unui membru A.A.D.F. scot în evidență importanța existenței și evoluției acestei comunități!
Filomena Brisc – Vicepreședinte A.A.D.F
Lucrez în breasla floriștilor din anul 2003 și sunt membru A.A.D.F. din 2015, anul de înființare al asociației. Am trecut prin toate etapele constituirii și evoluției acestui domeniu de activitate, de la florării, până la evenimente organizate, pe baza de concepte integrate. Am văzut cum crește această breaslă, cu suișuri și coborâșuri, un drum sinuos și lung, mai ales acum mai bine de 15 ani.
Prin 2013-2014, industria începuse să ia avânt, să se dezvolte, dar o dată cu ea se dezvolta și piața neagră. Mă refer la piața neagră a florilor, a unor floristi „homemade” și a unor clienți care alegeau prețurile mai mici și nefiscalizate, în defavoarea unora care lucram legal, cream concepte personalizate de eveniment și plăteam taxe și impozite statului român.
Eu sunt și am fost dintotdeauna un om de echipa și prin prisma faptului că am fost sportivă de performanță. Am practicat volei de la 9 ani, timp de 13 ani. Disciplina și organizarea le-am preluat de acolo. Eram oarecum frustrată de această piață neagră, ce începea să ia amploare și am hotărât să iau într-un fel atitudine. La valul acesta de „floriști specialiști, designeri autointitulați” a contribuit foarte mult și social media.
Și cum nimic nu e întâmplător în această viață, prin 2014, Dorin Zăgrean, pe care atunci l-am cunoscut, m-a invitat într-o excursie organizată de Hemskerk, în Olanda. Am descoperit cu această ocazie că împărtășeam cu Dorin aceleași dorințe și anume că ne doream să putem face ceva, pentru a ne proteja de piața neagră, de rău plătnicii din breasla noastră.
Așa a luat naștere A.A.D.F. în 2015, cu fondatori Dorin Zăgrean, Ioana Nechifor și Vasile Martin. Scopul inițial al asociației a fost să ne unim mai mulți, pentru a ne ajuta să reducem efectele celor ce lucrau la negru (producători de flori, floriști, agenții de organizări de evenimente). Atunci am lucrat și la documentația prin care să introducem meseria de „florist” în Clasificarea Ocupațiilor din România.
M-am alăturat ca să contribui ca și membru A.A.D.F încă din 2015, cu speranța că mai mulți vom putea schimba în bine și vom avea un cuvânt de spus în această industrie.
Ulterior, pe baza unor chestionare făcute în rândul membrilor, s-a decis că aceștia își doresc să se axeze pe educație și astfel A.A.D.F s-a dezvoltat pe ideea de cursuri, seminarii, workshop-uri organizate și în final, concursul Cupa României de Artă Florală.
Suntem în al șaselea an de asociație și în continuare, cred că putem face lucruri pentru dezvoltarea și punerea pe un drum bun, corect și civilizat al floristicii românești. E nevoie de fiecare dintre noi să contribuim pentru realizarea acestui deziderat. Ar fi mai util pentru noi să ne considerăm colegi, nu concurenți și să ne unim cât mai mulți! Doar așa vom putea fi funcționali, să lucrăm pe proiecte legislative.
Și foarte important, doar lucrând corect și respectând legile în vigoare, vom putea ajuta România și breasla noastră să se dezvolte, astfel încât și ea, România, să ne poată ajuta pe noi în vremuri mai puțin bune, ca acum!
Magdalena Dumbravescu – Music Flowers
Ne-am alăturat ca și membru al comunității AADF în 2016. Rațiunea pentru care toată echipa Music Flowers a făcut acest pas a fost principul de baza de la care am pornit și noi în acest minunat business, și anume că împreună (adică mai mulți uniți în același ideal) putem construi sănătos, pe durată lungă și frumos.
AADF este în construcție și fiecare dintre noi contribuie la temelia acestei asociații. Cu siguranță că se vor alătura și mai mulți acțiunilor AADF. Suntem în plină transformare atât noi, ca persoane, business-ul nostru și întreaga industrie în care activăm. Iată, că trăim o perioadă din istoria economică globală și chiar participăm activ la scrierea acestei istorii (ce va intra și în manuale – spre studiu) și ține numai de noi cum scriem această istorie prin AADF.
Da, eu cred că AADF va fi o piesă importantă în industria floristică din România, și nu numai. La nivel internațional, floristii români încep să se impună și asta va aduce creștere și asociației. Pe această arie mult mai largă, cu cât va crește AADF la nivel internațional, tot mai mulți oameni din industria floristică românească (producători de flori și plante, producători de materiale și accesorii floristice, floristi, ateliere de creație floristică, florarii, agenții de evenimente, transportatori, furnizori etc.) vor încerca să țină pasul și să-și impună un nivel de creștere accentuat.
Se va crea o îngemănare fără de care nu ne vom putem dezvolta atât fiecare în parte, cât și toți laolaltă, membrii AADF.
În imagine este echipa Music Flowers: de la stânga la dreapta: Alina Onea (contabilitate), Gabriela Urseanu (responsabil cu muzică și bucuria creației), Lucia Tinca (co-proprietar Music Flowers responsabil cu managementul business-ului), Magdalena – Lucreția Dumbravescu (co-proprietar Music Flowers responsabil cu creația floristică, ideile inovatoare și direcția business-ului) și Maria Sleam ( marketing).