Interviu cu un florist antreprenor din județul Iași – Adina Dancianu – Florăria Rosalia
Adina Dancianu – Floraria Rosalia
Rosalia este o florărie online și offline cu livrare la domiciliu pentru buchete și aranjamente de flori pentru orice ocazie, pentru nuntă și/sau botez, din județul Iași
Floraria Rosalia, în calitate de entitate juridică în domeniul floristic, este membru A.A.D.F.
Adina Dancianu a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări.
A.A.D.F. își dorește să cunoască activitatea antreprenorilor din domeniul floristic, să ofere publicului larg informații cât mai valoroase și să înțeleagă cât mai în detaliu
cum privește fiecare această perioadă și care sunt strategiile de viitor. A.A.D.F. conștientizează importanța unor astfel de interviuri, pentru cunoașterea,
promovarea și încurajarea floristilor din România.
În sprijinul informațiilor de mai sus, am găsit pe site-ul Florăriei Rosalia, câteva rânduri scrise despre misiunea și obiectivele, pe care această companie le are. Livrăm gratuit la domiciliu flori proaspete, aranjamente florale deosebite, buchete de trandafiri, coșuri cu flori, flori în cutie, cadouri dulci și jucării de pluș. Tratăm fiecare comandă de flori cu cea mai mare seriozitate, fiecare aranjament îl facem cu pasiune, fiecare buchet are personalitate! Experiența acumulată în timp și dragostea pentru frumos ne permite să transformăm fiecare buchet de flori într-un mic colț de rai.
De cât timp sunteți antreprenor în domeniul floristic? Va considerați la un nivel mic, mediu sau mare?
De formație sunt inginer electronist, dar pasiunea mea sunt florile. În jurul vârstei de 45 de ani am considerat că e cazul să fac o schimbare. Am făcut cursuri de calificare ca Decorator floral, cursuri de Ikebana și pe 13 februarie 2012 am lansat magazinul online Floraria Rosalia. Până la sfârșitul anului 2012, am deschis și magazinul fizic. Ca și nivel de afacere în acest domeniu, consider că Floraria Rosalia se include în categoria unui nivel mediu de business.
În ce stadiu sunteți acum cu activitatea firmei (cu investiția, cu recuperarea cheltuielilor, cu salariații, etc)?
Investiția majoră a fost în magazinul online, în magazinul fizic am investit foarte puțin și progresiv pentru că nu am dispus de fonduri foarte mari pentru investiții. De aceea poate și creșterea a fost lentă. La început am fost nevoită să mă ocup singură de tot, de conținutul site-ului Florăriei Rosalia, de fotografii, de editare, marketing, reclamă, contabilitate primară și design floral propriu zis.
În timp, am crescut ca și volum de activitate, astfel încât perioada pandemiei din acest an, ne-a găsit într-o formulă de 6 oameni. Am reușit de-a lungul timpului să adun în jurul meu încă 5 colegi, cu care împărțim activitatea zilnică, în Floraria Rosalia, atât pe online cât și în offline.
Ce soluții ați găsit să supraviețuiți și să depășiți această criză?
Am luat decizia să închidem magazinul fizic pe timpul situației de urgență, am vrut să-mi protejez, astfel, colegii dar și clienții. În primele momente, nu am avut niciun plan de supravetuire, dar soluțiile au venit de la sine, ușor, ușor. Experiența de 8 ani în livrări la domiciliu, un site pentru Floraria Rosalia perfect funcțional, o bază mare de produse și clienți deja mulțumiți, metode de plata online și mai ales existența unui curier propriu au fost doar câteva din avantajele, care m-au ajutat să nu întrerupem activitatea.
Așa că, mi-am amenajat atelierul acasă, mi-am montat o vitrină frigorifică pe care o aveam de rezervă și nu am făcut decât să vin în întâmpinarea clienților care solicitau livrări de flori.
Cel mai greu a fost cu procurarea florilor proaspete, în condițiile în care depozitele au aruncat multă marfă și nu mai riscau să aducă. Am avut noroc de o colegă din AADF care s-a oferit să-mi trimită flori direct din Olanda comandate pe webshop. Am apelat, de asemenea și la producătorii români de flori.
Ce tipuri de activități desfășurați(florărie, evenimente, cursuri, etc)?
Ne-am dezvoltat cu precădere pe segmentul online, comenzile venind de pe site-ul propriu dar și de la colaboratorii din țară sau de peste hotare.
Am abordat și piața de evenimente, și mai mare succes l-am avut cu buchetele de mireasă și lumânările de cununie. Avantajul major este că postăm mereu noi modele pe site, venind asfel în întâmpinarea clienților care pot alege foarte ușor modelul dorit din catalogul online. Totodată, transpunem și sentimentele clienților noștri în buchetele și aranjamente florale oferite, care conțin, astfel, și amprenta lor personală.
Din 2019 colaborez și cu o platforrma care oferă cursuri after work și predau cursurile de design floral pentru cursanți doritori, în Iași.
Aveți un mesaj pentru ceilalți colegi de breaslă?
Mesajul meu pentru colegii de breaslă ar fi să nu le fie teamă să iasă din zona lor de confort, să fie deschiși la nou și să facă pasul către online. De asemnea, le-aș sugera
să conștientizeze că viitorul le aparține celor curajoși și să se educe continuu, pentru că acest domeniu este în continuă schimbare.
Cine sunt clienții dumneavoastră, generic vorbind, și ce mesaj aveți pentru ei?
Clienții mei sunt persoane tinere și ocupate, cu deschidere către comenzi online. Sunt români plecați în străinătate care vor să trimită emoții celor rămăși în țară. De asemenea, mă bucur și de clienții din Iași care iși doresc aranjamente și accesorii moderne, diferite de cele de la colțul străzii.
Pentru toți aceștia, clienții noștri, dorim să evoluăm , să devenim din ce în ce mai buni!
Pentru mine și echipa Florăriei Rosalia, ne dorim să fim sănătoși, să putem duce la îndeplinire cele propuse!