Măsuri solicitate pe timp de criză generată de coronavirus

 In Blog


Stimați operatori din domeniul floristic,

În contextul pandemiei cauzate de Covid19 mediul de afaceri floristic se confruntă cu o situație greu de cuantificat. Florile au trecut în plan secund față de nevoile iminente. Mai mult, prin instaurarea situației de urgență la nivel național, din care derivă îngrădirea unor libertăți personale și economice deopotrivă, sunt de așteptat efectele corelate acestor măsuri.

Obligația de suspendare a activităților economice pe o perioadă încă incertă poate avea ca efect încetarea activității unora dintre operatorii din domeniul floristic. În prezent avem semnale că sunt afectate toate categoriile de prestatori de servicii specifice branșei:

–         Florării/ateliere florale – comenzi anulate, marfă perisabilă rămasă în stoc
–         Producători de flori și plante – rămași fără piață de desfacere pentru producțiile actuale
–         Importatori de flori, plante și accesorii pentru floriști – achiziții diminuate sau stopate
–         Agenții de organizare evenimente – evenimente anulate
–         Furnizori de cursuri de specialitate – cursuri anulate pe fondul sistării investițiilor în  educație

Industria floristică este susținută preponderent de afaceri mici (afaceri de familie, freelance-ri, SRL-uri cu număr mic de angajați dar care depind doar de afacerea în care sunt angrenați), așadar implicit lipsa totala de  activitate chiar și pentru un interval scurt de timp va destabiliza extrem de repede capacitatea de susținere a cheltuielilor fixe (chirii, salarii, contribuții la stat).

Având în vedere cele mai sus menționate precum și faptul că fiecare operator economic contribuie la circuitul economic care susține România, AADF s-a aliniat cu alte organizații care sprijină mediul de afaceri, prin solicitarea către instituțiile de decizie ale statului, de luare de măsuri pentru eliminare/diminuarea efectelor economice negative asupra contribuabililor din domeniul floristic.

Solicitarea scrisă a fost înaintata in data de 16.03.2020 către:

Dl. Prim Ministru, Ludovic ORBAN,
Dl. Ministru al Finanțelor, Vasile – Florin CÎȚU,
Dna. Ministru a Muncii și Solidarității Sociale, Victoria Violeta ALEXANDRU,
Dl. Ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil – Daniel POPESCU,
Dl. Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nichita- Adrian OROS ,
Dl. Ministru al Fondurilor Europene, Ioan Marcel BOLOȘ,
Dl. Președinte al Senatului, Titus CORLATEAN,
Dl. Președinte al Camerei Deputaților, Ion-Marcel CIOLACU.

Prin intermediul acesteia s-au propus măsuri generale aplicabile operatorilor economici indiferent de industria de care aparțin, dar și masuri specifice domeniului floristic.

MĂSURI IMEDIATE:

–         Amânarea termenelor de plata a taxelor și impozitelor cu minim 90 zile după terminarea stării de urgenta atât pentru entitățile afectate (SRL, II, AF, IF, PFA) cât și pentru angajați
–         Amânarea la plată a creditelor bancare pentru persoanele juridice afectate, pe o perioada de minim 60 de zile și reeșalonarea scadențelor.
–         Scutiri de impozite pentru angajările noi pentru 6 luni.
–         Scutiri de la plata impozitelor pe clădiri și bunuri ce sunt utilizate în desfășurarea activității economice, pe termen de 6 luni.
–         Scutirea de la plata sumelor accesorii, dobânzi și penalități de întârziere la ANAF pentru entitățile  afectate (II, AF, IF PFA, SRL).
–         Deblocarea urgentă a TVA de rambursat de către  ANAF pentru societățile care au deja depuse documentele.
–         Deducerea pierderilor datorate perisabilității mărfurilor și a materiei prime.
–         Ridicarea popririlor instituite de autoritățile statului pe conturile entităților enumerate pe perioada forței majore pentru cei afectați
–         Eliberarea de urgență, în mod simplificat și transparent a certificatelor de forță majoră.

MĂSURI PENTRU PERSPECTIVĂ

–         Acordarea de împrumuturi pentru IMM cu dobândă zero și garantate de stat pentru societățile aflate în dificultate.
–         Compensarea indemnizației de concediu medical de recuperat de la Casa de Sănătate.
–         Eliminarea celor 5 zile de concediu medical suportate din Fondul de Salarii de către angajator.
–         Bonificații pentru contribuabilii care plătesc obligațiile în termen, cu aplicabilitate directă 10-20% și imediată.
–         Extinderea scutirii pentru profitul reinvestit.
–         Modificarea legislației pentru șomaj tehnic în sensul ridicării presiunii de pe entitatea comercială și plata cu celeritate de compensații către angajați din fondul de șomaj.
–         Eliminarea restricțiilor pentru angajarea zilierilor.
–         Simplificarea procedurilor contabile de consemnare a distrugerii mărfurilor perisabile.

Documentul de solicitare a fost transmis on-line la adresele oficiale ale autoritățile menționate, urmând a fi transmis și în original către instituțiile vizate.
Traversam o perioada în care suntem cu toții îngrijorați, indiferent de domeniul de activitate. Pentru astfel de situații de criza este dificil, dacă nu chiar imposibil, să fii cu adevărat pregătit, indiferent de previziuni.

Instituțiile statutului sunt mobilizate pentru gestionarea cât mai eficientă a acestei situații, pentru a ne păstra sănătatea înainte de toate. Este important să ne păstrăm calmul și luciditatea și să ne concentrăm pe siguranța noastră și a familiilor noastre și să ținem cont de recomandările autorităților transmise zilnic.

Perioada de reconstrucție poate fi un moment prielnic să ne unim ca  breaslă  iar dacă mobilizarea noastră, a branșei, va fi articulată, dialogul hotărât și susținut cu entitățile guvernamentale, vom putea genera o dezvoltare armonioasa a domeniului floristic prin încercarea de a caută o rezolvare și celorlalte teme pe care le avem în discuție dar care și-au pierdu din urgență și importanță în contextul actual.

Este important  să arătam tuturor că un #florist este  un specialist care, livrând  frumusețe si contribuie economic la dezvoltarea  țării, că el are  alături o mulțime de oameni dedicați și harnici care stimulează producția locala de flori, că rezultatul muncii sale denotă respect și apreciere pentru comunitate și este o întreagă industrie care atestă asta: importatori care aduc în Romania în condiții excelente varietăți de flori imposibil de produs la noi și accesorii din materiale sustenabile, furnizori de educație care se îngrijesc de deprinderea corecta și completă a unei meserii.

Ne dorim să știți că ne preocupă foarte mult situația actuală și că lucrăm cu toate resursele de care dispunem pentru mai binele comunitatii. Nu uitați însă că la rândul nostru avem nevoie de sprijinul vostru tradus în comunicare constructivă și așteptări realiste.

Dacă îți dorești să contribui la relansarea industriei floristice în România, vino alături de noi! Sunt atât de multe lucruri de făcut si este nevoie de sprijin, inclusiv financiar! Împreună putem arata lumii cum florile  fac viața mai plăcută!

Daca doresti sa te inscrii in AADF, gasesti procedura de inscriere mai jos:

Intră în comunitatea antreprenorilor floriști!



Recommended Posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contactează-ne

Trimite-ne mesajul tău, iar noi îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil. Îți mulțumim!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Anca Ungureanu - Steaua BethleemuluiSolictare catre autoritati pentru sprijinirea comunitatii floristilor din Romania