Interviu cu un producător român de flori din județul Giurgiu – Sere Luca

 In Blog


Alina Toporan de la Sere Luca – Producător de flori din Giurgiu 

Am remarcat prezența activă a doamnei Alina Toporan  în mediul online, ca și producător de flori din Giurgiu. Am remarcat, de asemenea și aprecierile pe care aceasta le primește pentru florile pe care le cultivă și le livrează clienților.

Ne bucurăm pentru  că ați acceptat invitația noastră, de a răspunde la câteva întrebări. Din expunerea dumneavoastră pe online, înțelegem că puteți fi un reprezentant pentru producția de flori din județul Giurgiu.

A.A.D.F. își dorește să vă cunoască activitatea, să ofere publicului larg informații cât mai valoroase și să înțeleagă cât mai în detaliu cum priviți această perioadă și care vă sunt strategiile de viitor.

Menționăm că Sere Luca nu este membru al asociației, însă, A.A.D.F. conștientizează importanța unor astfel de interviuri, pentru cunoașterea, promovarea și încurajarea producătorilor români de flori. 

De cât timp vă ocupați de producția de flori? Va considerați un producător mic, mediu sau mare(în funcție de suprafața cultivată)?

Producem flori tăiate în solarii de mai bine de 15 ani, la Mihăileșți, în județul Giurgiu. Avem o afacere de familie, în care fiecare dintre noi are un rol bine definit. Încercăm astfel, prin activitatea noastră de zi cu zi, să fim cât mai eficienți, atât în folosul nostru cât și în favoarea clienților noștri.

Începuturile au fost foarte grele, familia neavând banii necesari pentru achiziția bulbilor, foarte dificil de adus atunci din Olanda. Condițiile de supraviețuire au fost sinuoase pe parcursul primilor 3 ani, dar dorința și pasiunea ne-au propulsat către ceea ce suntem astăzi.  

Experiența celor 15 ani de muncă ne plasează în rândul producătorilor medii de flori din județul Giurgiu.

Producția include flori tăiate și/sau plante la ghiveci?

Ne axăm în principal pe producția de flori tăiate. Am gândit o strategie și un flux al culturilor, astfel încât să recoltăm și să avem marfă proaspătă într-un circuit continuu, în preajma marilor sărbători de la noi din țară – 1 și 8 Martie, Paște, sărbătoarea de „Sf Maria”, „ Constantin și Elena”, etc.

În ce stadiu sunteți acum cu producția, cu investiția și cu recuperarea cheltuielilor? Ce soluții ați găsit să supraviețuiți și să depășiți această criză?

Suntem printre puținii norocoși care am vândut tot ce aveam previzionat până la această dată și nu avem înregistrate pierderi, deocamdată. În această perioadă, am participat și la diverse de campanii de donare a florilor noastre către „Cutia cu medicamente” și fundația „Prețuiește clipă”.

Într-adevăr, încercăm să ne regândim puțin strategiile pentru viitor și de producție și de valorificare. Luăm în considerare ca o soluție de avarie, reducerea prețului la flori. De asemenea, mizăm pe promovare din partea marilor nume ale floristicii româneșți, cu care noi deja colaborăm.

Cum vă descurcați cu valorificarea producției și ce tipuri de flori cultivați în cursul unui an?

Într-adevăr, sunt programate și urmează să avem culturi, pe toată perioada acestui an. Suntem încă cu semnul întrebării, în ceea ce privește valorificarea lor.

Pe parcursul unui an, avem următoarele tipuri de flori tăiate, pe care le producem, cu o varietate mare de culori:

Lalele – februarie –  aprilie

Zambile – februarie – aprilie

Narcise  – februarie – aprilie

Iris – mai-iunie

Crin – mai-iunie

Bujor– mai-iunie

Lisianthus – Iunie – Octombrie

Facem livrări în toată țara, prin diverse metode.

Aveți  un mesaj pentru ceilalți producători?

Mesajul nostru pentru ceilalți colegi de breaslă, producători de flori românești ar fi să continue să facă la fel de bine ceea ce au făcut și până acum. Traversăm cu toții o perioadă mai dificilă, dar e important să conștientizăm și partea bună a lucrurilor. Orientarea florariilor/floristilor către producătorii români de flori poate fi un beneficiu major pentru noi toți. 

Cine sunt clienții dumneavoastră(florarii, depozite) și ce mesaj aveți pentru ei?

Clienții noștri sunt reprezentați de florarii și agenții de evenimente. Depozitele en gross nu cumpără flori româneșți de la noi, încă.

Le mulțumim și pe această cale, clienților noștri din toată țara, cu care am colaborat până acum. Munca și eforturile noastre zilnice, ca și producători de flori din județul Giurgiu, au fost răsplătite cu ajutorul vostru! Îi invităm, de asemenea,  pe toți cei care încă nu ne-au cunoscut până acum, să ne urmărească activitatea pe pagina de facebook Sere Luca

Așa cum v-am spus, încă de la început, avem o afacere de familie și ne dorim ca Luca, băiețelul nostru de doar 4 ani, să fie mândru peste ani de ce am reușit să construim și să preia pe mai departe, această tradiție de familie! Viața îi va arăta și lui că dacă îți urmezi visurile și muncești mult pentru ele,  vei reuși indiferent de obstacole !

Intră în comunitatea antreprenorilor floriști!

Evoluează împreuna cu noi!Recommended Posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contactează-ne

Trimite-ne mesajul tău, iar noi îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil. Îți mulțumim!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Radu Cucuruz - producător român de flori din județul HunedoaraProf. univ. dr. FLORIN TOMA – USAMV BUCURESTI