Interviu cu un producător român de flori din județul Hunedoara
Raul Andrei Cucuruz de la Green Garden Orăștie – producător de flori
Ne bucurăm că ați acceptat invitația noastră, de a răspunde la câteva întrebări. A.A.D.F. își dorește să vă cunoască activitatea, să ofere publicului larg informații cât mai valoroase și să înțeleagă cât mai în detaliu cum priviți această perioadă și care vă sunt strategiile de viitor.
De cât timp va ocupați de producția de flori? Va considerați un producător mic, mediu sau mare (în funcție de suprafața cultivată)?
Suntem într-un context mai larg al unor vremuri mai grele pentru noi toți. La Green Garden Orăștie ne ocupăm de flori din 2013 și am preluat cumva această pasiune de la tatăl meu, care lucrează în acest domeniu, încă din 1990.
De la 14 ani am plecat în afara țării, mi-am terminat studiile acolo, am lucrat acolo, dar pasiunea mea pentru flori „m-
a rechemat” în țară și m-a determinat să pornesc o afacere în agricultură, de producție de flori tăiate.
Am luat-o de la zero și în primii 3 ani ne-a fost extrem de greu, fiind sprijiniți financiar și de familie. Pot spune cu sinceritate că atunci a fost o „criză Covid” pentru noi și dacă am reușit să trecem atunci peste situația actuală, după atâta experiență acumulată, sper să o putem traversa mai ușor. Menționez că investiția ne aparține în totalitate, nu beneficiem de subvenții din partea statului sau de altfel de fonduri.
Ne considerăm în categoria producătorilor medii și cultura noastră include doar flori tăiate, fără plante la ghiveci.
În ce stadiu sunteți acum cu producția, cu investiția și cu recuperarea cheltuielilor? Ce soluții ați găsit să
supraviețuiți și să depășiți această criză?
Anul acesta, după prima săptămână din martie, când vânzările au mers foarte bine, a urmat o săptămână de pauză totală, când virusul a început să ia amploare și în România și am fost cu toții într-o stare de incertitudine. Am folosit pauza pentru a regândi strategia, pentru că așa cum știm cu toții, agricultura nu ne așteaptă!
Am scăzut prețul aproape la jumătate și ne-am îndreptat mai mult spre online, cu vânzări prin curier. Am înregistrat pierderi în 3 săptămâni, dar cu toate acestea, am reușit să vindem în continuare, am donat flori și astfel am reușit, până acum să nu aruncăm nimic din producția de flori.
Pe de altă parte, văzând cum funcționează piața în acest timp, am încetinit artificial producția. Am tras plase de umbrire, am încetinit irigarea, am plantat în tranșe și astfel am înapoiat cultura, ca să putem avea tot timpul și pe o perioadă mai indelungată, marfă proaspătă. Am căutat și am găsit soluția să supraviețuim și să depășim această perioadă.
Cum vă descurcați cu valorificarea producției și ce tipuri de flori cultivați în cursul unui an?
Noi aveam, până la venirea crizei, rețeaua de distribuție personală, pe timp de primăvară pentru județele Hunedoara, Alba și Cluj. Pentru Brașov, Sibiu, Târgu Mureș, București, Pitești, Ploiești, ruta până la Timisoara și ruta până la Botoșani asigurăm livrarea prin microbuzele de transport de persoane care tranzitează aceste zone. Pentru celelalte părți ale țării, livrăm prin curier.
Viitorul nu e previzibil pentru nimeni momentan, dar cu toate astea, noi ne continuăm producția diversificată de flori, cu care deja ne-am obișnuit clienții.
Recoltarea culturilor de flori diferă de la an la an și în funcție de vreme, pot existadecalaje de până la 3 săptămâni. Pe un an avem următoarele producții previzionate:
– Frezii – primăvara
– Trandafiri – sunt constanți până în noiembrie
– Molucela – mai-iulie
– Mathiola – mai-iunie
– Delphinium – iunie-august
– Euphorbia – pe tot parcursul anului
– Scabiosa – iunie-septembrie
– Cale – de la jumătatea lunii mai – august
– Bupleurum
– Amaranthus – de la jumătatea lunii mai până în toamna
– Dalie Cafe au lait – din iunie până la primul îngheț
– Daucus
– Celosia – iunie până la sfarșitul anului
– Brasica
– Floarea soarelui – mai – noiembrie
– Crini – iunie
– Maci
– Santini
– Lisianthus – iulie, august
Aveți un mesaj pentru ceilalți producători?
Mesajul nostru către colegii de breaslă producători, în general, dar cu atât mai mult, în perioada următoare, ar fi să ne respectăm munca și prețurile și să nu ne facem concurență neloială. Agricultura e o meserie grea și nu ne ajută pe niciunul din noi să vindem pe nimic. Piața a demonstrat că cei care fac asta nu reușesc să aibă continuitate, dar reușesc să intre în faliment mai repede.
Muncim pentru a trăi, să nu muncim pentru a mânca!
Cine sunt clienții dumneavoastră (florării, depozite) și ce mesaj aveți pentru ei?
Clienții noștri sunt direct florăriile, am încercat să evităm intermediarii. Avem avantajul de a produce o gamă largă de sortimente de flori și acest lucru este și în avantajul clienților noștri. Avem producție continuă și acest aspect este foarte important atât pentru noi, cât și pentru clienții noștri.
Primăvara livrăm noi, dar în restul anului ne folosim de curierat, fie prin microbuze, fie prin firmele de curier cunoscute. În perioada imediat următoare, cu atât mai mult ne vom îndrepta către vânzarea online.
Noi suntem oameni pasionați de ceea ce facem și anume, cultura florilor. Nu va exista pentru noi, niciodată opțiunea de a trece pe legume, deși am vorbit cu mulți producători, care gândesc o eventuală reprofilare, în acest sens. Florile noastre sunt „copiii” noștri, sunt rodul muncii noastre zilnice și atunci când faci cu dragoste munca, oricât de grea, devine bucurie și plăcere. Același mesaj îl transmitem și clienților noștri floriști – să facă ce fac cu pasiune și viața va fi mai
fumoasă pentru noi toți.
Să privim cu încredere și speranță spre viitor, ne ajută să parcurgem cu mai mult curaj perioada următoare și să ne regăsim la „mal” mai puternici, mai buni și mai înțelepți, ca niciodată.