PUTEREA MENTORINGULUI
Indiscutabil, la momentul potrivit şi în parteneriat cu persoana potrivită, mentoring-ul este o dinamită ce poate scoate la iveală valoarea insuficient explorată, talentul insuficient pus în evidenţă, direcţia nevisată spre care se poate îndrepta un mentee în cariera sa – sub atentă îndrumare a mentorului său.
Personal, cred în puterea călăuzitoare a mentoringului și atunci când le recomand clienților mei să-si selecteze un mentor din cadrul organizației din care fac parte ori din cadrul persoanelor pe care le admiră profesional – sesizez o anumită fâstâceală care cred că vine mai mult din necunoaștere. În mintea unora dintre ei se derulează rapid întrebări de genul:
Ce e de fapt un mentor? Cum ma poate ajuta? Cum să îl aleg? Ce trebuie să fac eu ca mentee?
Uite mai jos câteva sfaturi de bun simț ce sper să-ti fie de folos în alegerea unui mentor:
• Un mentor este o persoană experimentată în rezolvarea problemelor cu care tu deja te confrunți, este o persoană care te poate ghida pe baza experienței sale de viață sau profesionale și care uneori îți poate propune soluții vis-à-vis de problemele cu care te confrunți. Este o persoană etică, ce acționează prin puterea exemplului personal, o persoană pe care o admiri si respecți și în ale carei potențiale sfaturi crezi! Așadar alege-ți un mentor în care crezi! Poate fi din organizația ta sau din afara ei!
• Un mentor este o resursă valoroasă pentru realizarea obiectivelor tale personale sau profesionale. Insă ca să poți fi ajutat trebuie să stii sau măcar să intuiești de ce tip de suport ai nevoie din partea mentorului ca sa puteți maximiza întregul proces. Un mentor nu e un panaceu pentru toate problemele tale, este un profesionist care a descoperit in practică/”tranșeele” muncii de zi cu zi – soluții la problemele cu care tu deja te confrunți azi.
• Ca mentee ai responsabilitatea să te ocupi de logistica sesiunilor de mentoring, să specifici în avans subiectele de discuție, să fii activ în acest proces, să dai feedback apropos de soluțiile propuse și efectul lor asupra obiectivelor tale. Nu uita, tu ai nevoie de un mentor – nu te aștepta ca el să muncească mai mult ca tine în acest proces!
În situația în care ți se alocă un mentor și nu ai opțiunea să ti-l alegi personal atunci iată cateva disfunctionalităti frecvente pe care eu personal le-am întâlnit în cariera mea, în procesul de mentoring:
Incompatibilitate mentor/mentee= De multe ori un mentor este alocat unui mentee după criterii nu foarte clare sau absente, iar acolo unde nu există criterii intervine … factorul uman – genul de incompatibilitate pe care e greu să o prevezi. Acest gen de incompatibilitate mentor/mentee face ca procesul să fie anevoios sau uneori imposibil.
Lipsa de disponibilitate a mentorului= Mentorii sunt, în general, persoane cu multiple roluri şi responsabilităţi şi, deci, ocupate. Există situaţii când nu au estimat corect timpul pe care trebuie să-l aloce unui astfel de proces atunci când au spus DA sau pur şi simplu nu-l prioritizează conform aşteptărilor mentee-ului. Personal, mi s-a întâmplat ca în timpul unei sesiuni de mentoring, mentorul să iasă brusc şi să-mi spună “Trebuie să plec am un conf call… Bye”. De la încântarea de a avea un mentor la dezamăgire e un drum foarte scurt, uneori.
Lipsa de angajament a mentee-uluişi asumarea responsabilităţii pentru deciziile luate în procesul de mentoring. Am cunoscut persoane dornice de a se dezvolta profesional şi personal dar care implicate într-un proces de mentoring formal şi-au pierdut brusc interesul sau nu şi-au imaginat că a fi mentee, presupune şi responsabilităţi, timp alocat, sarcini ce trebuie duse la sfârşit.
Aşteptări setate incorect sau nesetate delocapropos de ce e mentoringul şi ce nu e de fapt; E greu să menţii o anumită graniţă în discuţiile cu un mentee, ele alunecă uneori spre coaching, alteori spre aspecte personale, pe care mentorul poate nu ar dori să le audă. Dar nu asta vreau să subliniez . Vreau să accentuez faptul că uneori mentee-ul se aşteaptă ca mentorul să aibă soluţia tuturor problemelor sale, a sarcinilor sale de serviciu sau a unor probleme de ordin personal – iar în lipsa unor aşteptări setate corect iniţial, procesul în sine se deteriorează.
Proces setat incorect de iniţiatori din gama – “Mentoring = nice to have” fără a fi neapărat şi funcţional; Adică: avem mentori, avem mentee, avem mentoring. Ce stă în spate şi care e calitatea procesului? Hm… nu ne-am gândit sau nu ne interesează prea mult.
Aşadar, dacă sunteţi interesaţi de mentoring sau doriţi să setaţi un proces de mentoring intern – încercaţi pe cât posibil să evitaţi tipul de disfuncţionalităţi menţionate mai sus
Mentoringul e un proces cu adevărat valoros iar cei ce au participat într-un astfel de proces bine structurat pot spune multe poveşti de succes.
Text: Amalia Sterescu