Referitor la CONCURENTA NELOIALA

 In Blog


Una din problemele importante cu care se confrunta antreprenorii din domeniul floristic, in special florariile, este CONCURENTA NELOIALA. Va rog sa analizati informatiile de mai jos si sa vedeti in ce masura legislatia ne ajuta sau/si care ar fi neajunsurile acestui cadru legal. Avand in vedere ca unul din obiectivele noastre se refera la „elaborarea unor proiecte de lege sau de modificare de lege” in ce priveste legislatia care sta la baza activitatii unui antreprenor din domeniul floristc, va rog sa veniti cu pareri si sugestii pe forumul care va sta la dispozitie…

Legea combaterii concurentei neloiale este Legea 11/1991 actualizata cu Ordonanta nr 12/2014

http://lege5.ro/…/ordonanta-nr-12-2014-pentru-modificarea-s…

Art. 1. – Comerciantii sunt obligati să îsi exercite activitatea cu bună-credintă, potrivit uzantelor cinstite, cu respectarea intereselor consumatorilor si a cerintelor concurentei loiale.

COMERCIÁNT, -Ă, comercianți, -te, s. m. și f. Persoană fizică sau juridică specializată în efectuarea actelor de comerț.
http://legeaz.net/dictionar-juridic/comerciant

Concurența este considerată neloială atunci când activitatea comerciantului se realizează prin folosirea de procedee nelegale, contrare uzanțelor comerciale.
Procedeele care caracterizează concurența neloială sunt numeroase. Acestea, fie acte, fie fapte contrare legii și uzanțelor cinstite, pot fi grupate în infracțiuni, contravenții și/sau delicte civile.

In concluzie concurenta neloiala se poate produce cf. legii doar intre „comercianti” insa ea se manifesta si sub forma ei indirecta avind ca subiect activ „evazionistul pseudo-comerciant” care practica comertul fara a avea cadru legal care sa-i confere dreptul de a comercializa produse sau servicii in dom. floristic. (in speta)

EVAZIÚNE, evaziuni, s. f. 1. (În sintagma) Evaziune fiscală = sustragere prin orice mijloace de la plata impozitelor, taxelor și a altor sume datorate bugetelor de stat de către persoanele fizice și juridice, care realizează venituri impozabile, conform reglementărilor fiscale.

Pentru a sesiza frauda fiscala (incalcarea legislatiei fiscale- ceea ce permite obtinerea unor costuri mai mici si posibilitatea practicarii unor preturi scazute/ dumping ) se pot sesiza organele abilitate: ANAF / Directia Generala Antifrauda Fiscala

https://www.anaf.ro/Sesizari/ 
http://www.antifrauda.ro

Sesizarile se pot face doar personal si nu prin intermediul asociatiei intrucit aceasta nu are calitate procesuala activa in acest demers. Asociatia va putea oferi suport /informatii de procedura in aceste demersuri si le va mediatiza.

Asociatia va pune la dispozitia membrilor „blacklist” (care reprezinta o evidenta a celor care nu-si respecta obligatiile contractuale / facturi neachitate la termenul scadent) experiente care vor fi postate doar de catre membrii AADF.

Practic fiecare persoana in parte ar trebui sa ia atitudine ferma si sa aiba un rol activ in zona lui de influenta comerciala (mobilizare solidara locala), denuntind astfel de practici ilicite si solicitind sprijinul autoritatilor. Acceptarea acestor practici neloiale/evazioniste va face complici la crearea acestui sistem. Daca se va forma un curent general bine sincronizat in acest sens am credinta ca lucrurile se vor schimba in bine (pe tot traseul de la furnizor-florist-client) Succes!



Recent Posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contactează-ne

Trimite-ne mesajul tău, iar noi îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil. Îți mulțumim!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Cupa Romaniei de Arta Florala 2018