În dialog cu U.R.F.B – Uniunea Regală a Florǎriilor din Belgia

 In Blog


URFB – despre perioada pandemiei

Experiența din domeniul floristic a altor țări din spațiul european în această perioadă este importantă, pentru a putea avea o imagine de ansamblu asupra acestei industrii.

Asociația Antreprenorilor din Domeniul Floristic din România este membru candidat Florint – organizația care reprezintă asociațiile de floriști din peste 20 de țări, în principal din Europa, care pledează în numele sectorului și promovează această industrie.

Am solicitat și am primit, prin amabilitatea colegilor noștri, un punct de vedere despre situația actuală din Belgia, de la KUFB – URFB, uniunea profesională din Belgia care reprezintă sectorul specific al florăriilor profesionale, membru Florint.

Din ce an funcționează această organizație în Belgia?

Uniunea Florăriilor Belgiene (UFB) a fost înființată de Adunarea Generală în 1923. Din 1973 a obținut permisiunea regală de a adăuga ”Royal” la denumirea oficială.

În ciuda vârstei sale respectabile, uniunea are obiective foarte actuale. Uniunea Profesională nu este implicată politic și funcționează independent, fără subvenții din partea autorităților, resursele financiare provin în principal din cotizațiile de membru.

Ce acoperire națională aveți?! Care este procentul de membri înregistrați în asociație, comparativ cu numărul total de antreprenori florişti din întreaga țară?

Nu știm exact numărul florăriilor din țară. Estimăm însă, că aproximativ 30% din totalul florăriilor belgiene sunt membri.

Este domeniul floristic din Belgia, bine reglementat din punct de vedere legislativ, privind specificul profesiei de florist/designer floral?

Nu, oricine dorește poate deveni florist, prin urmare, nu trebuie o anumită diplomă. Toți membrii noștri se plâng de acest fapt. Dar Uniunea Europeană nu are încă un scop din a ne protejeze profesia. Ne străduim din greu să obținem un fel de protecție. Supermarketurile, benzinăriile, librăriile, vând produse florale asemănătoare. Aici nu există nicio distincție legală între floriști, designer floral … și oricine care dorește să vândă flori.

Care sunt etapele parcurse, cursurile recunoscute la nivel național, pentru profesia de florist/designer florist, în Belgia?

Așa cum am răspuns anterior, nu există cursuri recunoscute, la nivel național pentru această profesie.

Ce măsuri ați luat pentru membri în timpul pandemiei?

În timpul acestei pandemiei, oferim informații în mod gratuit tuturor florăriilor care le solicită! La început, în martie, floriştii au fost nevoiți să închidă, ne-am luptat să îi lăsăm să facă afaceri online și livrări. De ziua Mamei, am cerut Guvernului să lase florăriile să facă „Take away” (1)  (toate acele livrări aveau un premiu important), dar acest lucru nu a fost acceptat. Am publicat o campanie de imagine în mass-media, promovând comenzile online ale produselor noastre.

Acum există un al doilea val de contaminări și Guvernul a decis să închidă magazinele neesențiale. Aceștia pot funcționa doar online, prin Take Away și livrări.

Am făcut un lobby puternic pentru a ne deschide magazinele! Și până la urmă am câștigat!

Se bucură toți floriştii de măsurile luate de URFB, la nivel național sau doar membrii?

La început, au fost reticenți în a face afaceri online. Dar, odată ce și-au văzut concurenții făcând acest lucru, au trebuit să se acomodeze cu acesta. Și până la urmă au făcut vânzări bune!

Ce măsuri legislative a luat statul la nivel național, în special pentru domeniul floristic, pe perioada acestei pandemii?

Niciuna specifică florăriilor! Cu toate acestea, guvernul a acordat, în martie-aprilie, o subvenție de sprijin. Și, pe de altă parte, au mărit așa-numitul „droit passerelle”(2) pentru toate magazinele care au trebuit să închidă din cauza crizei.

Cum vedeți viitorul domeniului floristic?

Floristii trebuie să lucreze de acum înainte atât online, cât și în magazine.

Ce fel de campanii pregătiți pentru a sprijini floriştii în timpul sărbătorilor de iarnă?

Publicitate în social media pentru promovarea sectorului nostru!

Mulțumim pentru amabilitatea de a ne răspune la întrebări lui Nicolas van Vliet, secretarul U.R.F.B.

Koen Van Malderen este actualul director al Uniunii Regale a Floriştilor din Belgia.

Notă:
(1)Take Away – există în fața magazinelor- florǎrii diferite display-uri cu aranjamente și buchete cu prețul afișat. Clientul nu intră în florărie, el își ridică comandă din fața florăriei sau cumpără direct de pe acest raft. Plata se face doar cu cardul.

(2)Droit passerelle –  s-a acordat pentru toate sectoarele de activitate în lunile martie-aprilie-mai.Toate persoanele fizice (angajați și persoane independente) au primit o sumă fixă de 1.296 euro pe lună. Societățile tip SRL cât și cele tip ÎI sau AF au primit câte 3000 euro pentru cele 3 luni pe zona flamandă și câte 2000 euro pe zona francofonă. Începând cu luna iunie și până în decembrie droit passerelle mai primește doar sectorul Horeca (atât angajații, la fel câte 1.296 euro, cât și societățile). Începând cu luna octombrie, Guvernul a aprobat suspendarea plăților taxelor sociale pentru tot anul 2020 pentru toate societățile cât și pentru persoanele care lucrează cu titlul de independent pe teritoriul Belgiei.

Intră în comunitatea antreprenorilor floriști!

Evoluează împreuna cu noi!Recommended Posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contactează-ne

Trimite-ne mesajul tău, iar noi îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil. Îți mulțumim!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Campanie floriști