INFORMAȚII GENERALE
Cupa României de Artă Florală este o competiție națională organizată cu scopul de a evalua nivelul de cunoștințe specifice designului floral, îndemânarea și creativitatea floristilor din România. În cadrul acestui eveniment se dorește de asemenea stimularea interacțiunii între floristi, furnizori, producători, școli de floristică.
Într-o perspectiva mai largă, acest gen de manifestare are că scop promovarea consumului de flori și promovarea imaginii floristilor că artiști și nu doar că simpli vânzători de flori.
Concursul se desfășoară având la bază un regulament folosit în toate competițiile naționale din Europa . Jurizarea se face de către un juriu străin , alcătuit din 3 floriști certificați că jurați . De asemenea competiția este supravegheată și de către o comisie tehnică , alcătuită din 3 persoane, floriști români .
Sistemul de jurizare (100 Point System) este cel folosit de către FLORINT (International Florist Organization) și presupune acordarea unui număr de maxim 100 puncte după următoarele criterii: idee, culoare, compoziție și tehnică.
Dată fiind componența internațională a juriului, regulamentul de concurs este în limba engleză, iar comunicarea cu juriul se face de asemenea în limba engleză . Astfel, concurenții și asistenții trebuie să aibă cunoștințe de bază în limba engleză . În cazul în care aceștia nu posedă cunoștințe de limba engleză , comisia tehnică va intermedia dialogul în măsură posibilităților.
AADF nu își asumă responsabilitatea pentru traducerea sau interpretarea greșită a regulamentului și a indicațiilor primite de la juriu/ comisia tehnică , de către concurenți , asistenți sau orice alți eventuali traducători la care se va apela . În cadrul evenimentului nu vor exista traducători oficiali.
Competiția presupune realizarea a 4 probe: 3 cu temă anunțată și a 4-a este intitulată proba surpriză , întrucât unele informații se transmit doar cu 5 minute înainte de începerea probei. Toate materialele (flori, accesorii) pentru probele 1, 2 și 3 trebuie aduse de către concurent, pe cheltuiala sa, iar materialele pentru proba 4 vor fi puse la dispoziție de către organizatori.
Programul Cupei României de Artă Florală 2019:
Înregistrarea concurenților și pregătirea materialelor va avea loc în 11 noiembrie 2019.
12 noiembrie 2019
Proba 1 – buchet hand tied (10.00-11.00)
Proba 2 – accesoriu pentru mireasă (12.30-13.30)
Proba 3 – compoziție florală de mari dimensiuni (15.30-18.30)
13 noiembrie 2019
Proba 4 – proba surpriză (10.00-12.00)
Demonstrație florală (15.00-19.00)
Premierea concurenților (19.00-20.00)
Cină festivă (21.00)
Fiecare concurent are dreptul la un singur asistent. Taxa de participare este 2100 lei pentru non membri AADF și 1280 lei pentru membri AADF. Aceasta este destinată pentru: cheltuieli locație, taxe jurați, servicii catering (prânz, cină, cină festivă – pentru concurent și asistent), cheltuieli promovare. Cheltuielile de transport și cazare pe durata evenimentului revin concurentului. Organizatorii au rezervat camere pentru concurenți și asistenți în locația de desfășurare a evenimentului, însă aceștia sunt liberi să aleagă o altă locație de cazare dacă doresc, cu mențiunea că orarul de competiție trebuie respectat întocmai și nu se acceptă întârzieri .
Tematica probelor, cerințe specifice, precum și multe alte informații se găsesc în regulamentul competiției . Acesta poate fi solicitat la adresa de email: office@aadf.ro sau la numărul de telefon 0741 258 419.
Evenimentul include și o demonstrație florală și workshop-uri susținute de designeri floriști cu un impresionant portofoliu de lucrări și participări la evenimente internaționale :
ALEX CHOI – Coreea de Sud, campion mondial World Cup 2015, Berlin
NICU BOCANCEA – România, florist ambasador Floral Fundamentals
Vizionarea competiției reprezintă o experiență de învățare fantastică . Lărgește orizonturile atât în plan profesional cât și în plan personal. Ocazia de a fi în prezența unor personaje de reper în floristică este benefică pentru cei care caută să se dezvolte că floristi.
La nivel de business, contactele care se stabilesc în acest cadru pot duce la noi oportunități de colaborare.
Accesul în zona de concurs este posibil doar prin achiziționarea unui bilet la demonstrația florală sau la unul din workshopuri. Informații despre program și bilete găsești aici
REGULAMENT
Cupa României de Artă Florală este jurizată cu ajutorul sistemului 100 puncte, sistem folosit în majoritatea competițiilor naționale și internaționale la nivel european. Întrucât jurizarea se face de către un juriu internațional, regulamentul competiției este redactat în limba engleză, iar comunicarea cu juriul se face de asemenea în limba engleză. Astfel, concurenții și asistenții necesită a avea cunoștințe de baza în limba engleză. În cazul în care aceștia nu posedă, comisia tehnică va intermedia dialogul în măsura posibilităților.
AADF nu își asumă responsabilitatea pentru traducerea sau interpretarea greșită a regulamentului și a indicațiilor primite de la juriu/comisia tehnică, de către concurenți, asistenți sau orice alți eventuali traducători la care se va apela. În cadrul evenimentului nu vor exista traducători oficiali.
Regulamentul Cupei României de Artă Florală conține informații detaliate despre modul de desfășurare a competiției:
– Modalitate de înscriere, taxe
– Reguli de desfășurare a competiției, inclusiv în etapa de pregătire a materialelor; când și în ce fel concurenții pot fi ajutați de asistent
– Orar de desfășurare al evenimentului – intervale orare clare pentru descărcarea materialelor, etape de pregătire, probe propriu zise
– Reguli de respectat în realizarea probelor competiției
– Probe – tematică
– Juriu, comisie tehnică, modalitate de jurizare, penalități
Premergător competiției concurenții au posibilitatea de a adresa întrebări legate de regulament comisiei tehnice în cadrul a două sesiuni.
Fac parte integrantă din regulament Anexele 1 și 2, precum și orarul de desfășurare a competiției.
DEMONSTRAȚIE FLORALĂ ȘI WORKSHOPURI
Demonstrațiile florale sunt cea mai la îndemână modalitate de a ne inspira – primim “tips & tricks” sau informații despre tehnici avansate de lucru direct de la “sursă”. Interacțiunea directă cu un florist este cu siguranță mai eficientă decât vizionarea de tutoriale sau nesfârșite galerii de poze online.
Workshopurile ne aduc și mai multe beneficii decât demonstrațiile, întrucât ne dau posibilitatea de a realiza noi înșine compoziții florale inedite sub îndrumarea directă a floristului invitat.
Anul acesta ne bucurăm de prezența a doi floristi cu portofoliu impresionant . Și-au clădit o carieră în designul floral cu multă determinare, multă muncă și cu răbdare. Și prin studiu îndelungat.
Alex Choi este un florist din Coreea de Sud cu peste 20 ani de experiență în floristică. Preda cursuri de design floral în cadrul școlii Floriat Flower&Design din Seul, susține demonstrații florale pe toate continentele și este un participant pasionat și foarte interesat de competiții de design floral. În 2015 a câștigat titlul de campion Mondial la World Cup la Berlin. Este un florist foarte apreciat în Europa și susține domeniul floristic și prin apartenența la Floral Fundamentals. Portofoliul său vorbește de la sine:
2002 Câștigător al competiției organizate de Flower Design Association din Coreea
2005 Medalia de aur la Național Skills Competition
2007 Medalia de aur la Național Skills Competition
2008 Câștigător Competiția de Design Floral organizată de FDSS (Floral Design Society) Singapore – categoria profesioniști, ed a VI-a
2009 Câștigător Korea Cup Competition, ed a X-a
2010 Câștigător Korea Cup Competition, ed a XI-a
2010 Medalia de aur la secțiunea „Design de vitrină” în cadrul Singapore Garden Festival
2011 Participant la Internațional Orchid Show, ed. A V-a, China
2011 Medalia de aur la competiția de design “Flower Pot”
2012 Medalia de argint la secțiunea „Design de vitrină” în cadrul Singapore Garden Festival
2012 Câștigător în cadrul competiției Korea Floristry Skills, ed XIV – a
2015 Campion Mondial la Fleurop Interflora World Cup Berlin
Nicu Bocancea este unul dintre cei mai cunoscuți floristi români la nivel internațional. În familia sa el reprezintă a doua generație de floristi și actualmente administrează împreună cu fratele său rețeaua de florării Iris din București. Este susținător al mișcării Floral Fundamentals, a reprezentat România în 2016 la Europa Cup și susține demonstrații florale și workshopuri la nivel internațional. Este probabil cel mai îndrăgit florist român și un exemplu de succes prin dedicare și strădanie. Distincții obținute:
2010 Câștigător al expoziției Best Flower Designers Exhibition sub Inaltul Patronaj al Majestății Sale Regina Ana a României
2011 Locul II la Concursul de aranjamente florale organizat de Ambasada Olandei
2011 Câștigător al expoziției Best Flower Designers Exhibition sub Inaltul Patronaj al Majestății Sale Regina Ana a României
2012-2013 două lucrări publicate în revista “ Internațional Floral Art “
2014 Câștigător al concursului Fusion Flowers Magazine: “ Christmas dinner table design “
2014-2015 două lucrări publicate în revista “Internațional Floral Art – JUBILEE Edition“
2016-2017 trei lucrări publicate în revista “Internațional Floral Art “
2016 Demonstrații florale în mai multe țări: Germania, Belgia, Rusia, Spania
2016 a primit titulatura de Ambasador Floral Fundamentals și Master Florist FLOOS
Program workshopuri & demonstrație florală:
11-12 noiembrie 2019 – orele 09.00-18.00/WORKSHOP ALEX CHOI – 350 euro.
În cadrul workshopului, pe durata a două zile se vor realiza structurile/bazele compozițiilor florale ce urmează a fi prezentate de Alex Choi în cadrul demonstrației florale din 13 noiembrie 2019. Se va lucra preponderent cu material non-vegetal. Participarea la workshop permite accesul gratuit la demonstrația florală din 13 noiembrie 2019 precum și în zona destinată competiției.
12 noiembrie 2019 – orele 09.00-18.00/WORKSHOP NICU BOCANCEA – 200 euro.
În cadrul workshopului pe durata unei zile se vor realiza compoziții florale pentru florărie și pentru evenimente. Toți participanții vor executa aceleași piese și le vor finaliza individual. Participarea la workshop permite accesul gratuit la demonstrația florală din 13 noiembrie 2019 precum și în zona destinată competiției.
13 noiembrie 2019 – ora 15.00-19.00
DEMONSTRAȚIE FLORALĂ ALEX CHOI & NICU BOCANCEA
125 euro pentru non membri AADF
80 euro pentru membri AADF
Bilete se pot achiziționa de aici:
-
MARIA BUNEA, Târgu Mureș
Bunea Maria este o maramureșeancă hotărâtă, stabilită în Târgu Mureș, unde se ocupă de Atelierul de Flori by Maria Bunea. Ca pe mulți alți floriști drumul profesional a purtat-o inițial prin alte domenii, însă odată ce a pus mâna pe flori, nu a durat mult până să decidă că acesta este drumul potrivit ei. S-a perfecționat ca florist în cadrul Filomena Flower School unde în afară de cursuri a participat la proiecte ca și Timfloralis Timișoara sau la evenimente din afara țării.
-
FIVIYA VLAD, Oradea
Vlad Fiviya este din Oradea și își pune în valoare cunoștințele în cadrul atelierului cu același nume: Fiviya Vlad. Este licențiată în Arte plastice, decorative și design și absolventă de Master în Sculptură și Design.
„Iubitoare de natură și de tot ce e simplu, complex și delicat, am început să lucrez cu florile din pasiune pentru actul de creație. Să meșteresc, să creez, să decorez e pentru mine un stil de viață. Florile vin în completare cu cea mai colorată și vie formă de expunere. Sunt mândră de ceea ce fac, de ceea ce sunt și de ceea ce îmi aparține.
Muncă din atelier e ca o simfonie care mă inspiră de fiecare dată când creez.
Îmi place să găsesc o armonie între elementele dure și cele efemere. Îmbin deseori florile cu lemn, metal și alte elemente neconvenționale. Am convingerea că întotdeauna pot găși resurse inepuizabile de inspirație.
„A crea înseamnă a trăi atât visul, cât și viața”. (Romain Rolland) -
LENUȚA POPA, Gura Humorului
Fascinată de natură în desfășurarea ei mistică, Lenuța Popa adoră să creeze povești prin aranjamente florale. Florile sunt pentru ea o sursă de fericire și fiecare aranjament pe care îl creează este asemenea unui vis manifestându-se plenar. O fire romantică și optimistă, pentru Lenuța fiecare floare, frunză și fiecare creangă are povestea ei ce așteaptă a fi exprimată. După 20 de ani petrecuți în natură înțelegând și asigurând cursul amonios al apelor române, Lenuța a ales să își urmeze visul și a pus bazele Florăriei Hellen. Unsprezece ani mai târziu ea s-a specializat în aranjamente florale inedite pentru evenimente speciale, de la nunți pentru emisiuni precum „Poftiți De Va Iubiți” (Antena 1), la construcții în natură, aruri alegorice și rochii din flori pentru paradele de pe plaiurile Bucovinei (Oktoberfest în Est). Portofoliul dânsei îl găsiți pe Floraria Hellen sau pe www.insurătoare.ro .
-
EMIRHAN SUNGU, București
Emirhan Süngü este născut în orașul Bursa din Turcia la data de 23 septembrie 1993 .
A început meseria la 12 ani lângă tatăl său, și el florist de meserie.
În anul 2007,la 16 ani, a câștigat locul 3 la concursul Teleflor Bursa Cicek. În anul 2016 s-a mutat la București și a început să lucreze la Floraria Iris unde lucreaza si în prezent. -
IRINA BUTNARIU, Craiova
Irina Butnariu, fondatoarea Event-Fever-Organizare evenimente din Craiova este o persoană energică, entuziastă, creativă și un wedding planner pasionat, care a iubit întotdeauna eleganța și prospețimea pe care florile le oferă. Este fascinată de puterea pe care acestea o au – aceea de a se metamorfoza în funcţie de personalitatea celei care le poartă, dar şi de a înfrumuseţa orice spaţiu și, mai ales, de a aduce fericire în sufletele celor care le privesc.
Irina este o persoană întreprinzătoare – Târgul de nunți „Wedding Fever” ajuns anul acesta la a X-a ediție, cu peste 100 de furnizori de top și mii de vizitatori, este rezultatul muncii ei.
Irina a fost concurent la prima ediție a Cupei României de Artă Florală, experienţă ce s-a dovedit extrem de interesantă, dar şi motivantă, reprezentând un moment în care a realizat importanţa educaţiei în floristică şi, mai ales, şi-a conturat un nou drum ca şi designer florist, unul la care nici nu visa până atunci .
Prima ediţie a “Cupei României de Artă Florală” şi cursurile şi workshop-urile care au urmat au reprezentat materializarea poveştii ei de dragoste cu florile – creaţie florală, visare, concept de frumos, sensibilitate, delicateţe, linii, forme şi culori.
Stilul în care creează este lejer şi feminin, fiind influenţat de creaţiile şi studiile cunoscutului designer florist Tomas de Bruyne, profesor în cadrul European Master Certificate. -
TIBI VIG, Jibou
Tibi Vig este din Jibou și împreună cu soția lui deține o afacere cu flori. Un om respectuos, foarte practic, așa că a lăsat jumătatea feminină a business-ului să îi facă o descriere :
„Tibi este un designer florist în devenire. Este pasionat de flori și are ochi de vultur când vine vorba de detalii, așa că din mâinile lui prind viață buchete și aranjamente florale foarte frumoase. Pasiunea și determinarea îl „împing” mereu spre cea mai bună versiune a sa, motiv pentru care a ales pregătirea la Filomena Flower School și participarea la numeroase demonstrații florale și workshopuri în România și în străînătate. Își dorește să își arate valoarea și indemanarea ca florist și la Cupa României de Artă Florală.” -
GABRIELA MILEA, București
„Născută în Tecuci, locuiesc de aproape 8 ani în București. După câțiva ani în care am lucrat în mediul corporatist, mi-am ascultat chemarea sufletului, și anume aceea de a face ceva creativ. Așa am decis să lucrez ca și manager într-o companie din domeniul floristic, unde am descoperit emoția florilor. Și spun emoție pentru că este poate primul lucru care mă caracterizează. Sunt o fire foarte sensibilă și totul în viața mea gravitează în jurul emoțiilor. Asta m-a făcut să mă regăsesc în acest domeniu în care, de aproximativ 3 ani, dăruiesc emoție celor din jur prin munca mea. Am pus bazele unui atelier de creație florală care se numește „Fata, florile și cerbul„, denumire care reprezintă fascinația mea pentru natură și autenticitate. Cred cu tărie în importanța educației în orice domeniu, așa că am urmat un curs de bază în cadrul Filomena Flower School și mai multe masterclass-uri cu floriști internaționali. Iubesc oamenii și știu că prin munca mea reușesc să aduc bucurie în viața lor. Întrebarea pe care îmi e drag să le-o adresez oamenilor este: „Dacă pentru fiecare zâmbet ai primi o floare, ai zâmbi mai des?”
-
ALINA BĂLĂNESCU, Piatra Neamț
Bălănescu Alina se exprimă zilnic în atelierul ei Clipa – decorațiuni florale. Ea participă la Cupa României de Artă Florală pentru a treia oară. A câștigat premiul 1 la ediția din 2017 și premiul publicului la ediția din 2018. Poate unii se întreabă „De ce să mai participi dacă ai câștigat o dată?” Un răspuns poate fi: „pentru antrenarea minții și a creativității”. Sau „pentru că învăț multe de fiecare dată”. Sau „pur și simplu pentru că iubesc această experiență”.
Alina s-a documentat mult de-a lungul timpului participând la demonstrații florale și workshopuri. A susținut la rândul ei o demonstrație florală în cadrul Expoziției anuale a floristilor de la Piatra Neamț in 2018 și s-a implicat în multe din evenimentele organizate de AADF – Asociația Antreprenorilor din Domeniul Floristic. -
FLORINA ADRIANA NICULA, Slatina
Florina Adriana Nicula deține în Slatina Floraria Floris Deco. Este licențiată a ASE – București, iar bazele cunoștințelor despre flori le-a dobândit de la Irene van der Geest din Olanda obținând o diplomă de Decorator Florar în 2008- 2009.
„Pasionată de decoruri florale, cu mult entuziasm am participat la Concursul Național de Aranjamente Florale în anul 2016 unde am obținut locul 1. Diploma de “Decorator floral” am obținut-o prin Eurocor- cursuri practice cu Roxana Sofronie.
Am urmat Cursurile de floristică cu maestrul Nicolae Agop și Roman Stainhauer în 2017.
Am participat la diverse demonstrații florale cu Nicu Bocancea, Gregor Lersch – Germania, Andreea Stor, Roxana Sofronie, sau organizate de AADF – Asociația Antreprenorilor din Domeniul Floristic.” -
MANUELA BANI, Sibiu
„Toate în viață se întâmplă cu un scop. Primul meu contact cu arta a fost la vârstă de 7 ani, când mergeam la atelier și țeseam la războiul de țesut, pentru ca mai apoi să ajung să fac costume populare specifice zonei în care locuiesc. Poate că dacă nu eram migăloasă, atentă la detalii și vigilentă, arta nu își făcea loc în viața mea. Însă odată cu trecerea anilor prioritatea a fost școala. Am devenit economist, unul care iubește mai mult florile decât cifrele. Din nou destinul îmi schimbă traiectoria vieții și mă poartă la diverse evenimente, unde întâlnesc oameni minunați, oameni care au aceeași pasiune, care gândesc în aceeași directie, care caută educația în floristică, oameni într-adevăr talentați, care au multe de arătat. Și iată-mă aici, cu florile mele. Respir flori, trăiesc prin flori în atelierul meu, MC’s Floral Designs!”
-
Ferenc Kruzslicz
Ferenc Kruzslicz, un florist din Ungaria cu portofoliu bogat în evenimente internaționale. A început să studieze peisagistică și designul floral în adolescență și la 16 ani a câștigat primul premiu la campionatul național de juniori. Din 1996 încoace deține o florărie și a participat la multiple competiții naționale și internaționale în Europa și Canada, iar în 2003 a reprezentat Ungaria la Campionatul European în Spania.
A susținut demonstrații florale, expoziții și prezentări în diverse țări din Europa și în Canada, Chile, China, Israel, Kazakhstan și Uruguay. Este membru în Asociația Floristilor din Ungaria din 2000. Din 2004 a fost ales membru în consiliul Florint. În ultimii 10 ani a fost prezent la campionate europene, la Eurofleurs, iar în 2019 a fost membru în Comisia Tehnică la World Cup în Philadelphia.
-
Anca Ungureanu
Spirit liber, dinamic, analitic și întreprinzător, Anca Ungureanu dorește să își pună în valoare și să împărtășească din cunoștințele și experiența acumulată în urma anilor de studiu, precum și să se asigure de perfecționarea sa continuă și susținută în domeniul designului floral.
Anca este designer florist și profesor de floristică în București.
A obținut numeroase certificări – la Boerma Instituut, Gregor Lersch Floral Design, European Master Certificate Belgium.
Se poate mândri cu multiple participări la Fleuramour, IPM Essen, Winter Moments with Flowers. A susținut propriile demonstrații și a expus lucrări pentru publicul larg, având și un bogat portofoliu de participări la variate evenimente floristice la nivel mondial.
-
Ella Fodor
Din inima Maramureșului, iubitoare de tradiții și frumos, Ella Fodor este unul din floriștii cunoscuți și apreciați ai României. Este designer florist certificat European Master Certificate Belgium.
Are multiple participari la festivaluri internaționale, cum ar fi Fleuramour sau Winter Moments și de nenumărate ori a făcut parte din echipe în proiecte internaționale.
-
Oana Moimascu
Fondatoarea companiei Extreme FlorEvents din Galați, mereu dornică de o evoluție continuă și performantă, deși absolventă de Științe Economice, Oana Moimascu a acordat o importanță aparte specializării profesionale în domeniul floristic. A participat la numeroase expoziții, cursuri de design și tehnică florală, sub îndrumarea multor designeri floriști internaționali de renume, atât în România, cât și în alte țări (Olanda, Belgia, Germania, Italia, Franța). Pe plan competițional, Oana a participat la concursuri naționale și internaționale :
1. Concursul Internațional “Arteflorando” – 2017, Italia,
2. Cupa României de Artă Florală – 2017, Sinaia
3. Cupa României de Artă Florală – 2018, Sibiu
-
Ioana Mihai Nechifor
Ioana Nechifor a ales arta florală ca unic mod de exprimare în urmă cu aproape 13 ani. Determinarea și dorința de perfecționare i-au conturat în timp un portofoliu frumos ca florist și i-au adus satisfacția muncii sub formă de premii și aprecieri în România și în publicații de specialitate:
– Locul I (Sibiu, 2018) și Locul III (Sinaia, 2017) la Cupa României de Artă Florală, Locul I (2017) și Premiul de Popularitate, Locul al II-lea (2016) la Concursul Național de Aranjamente Florale din România, București,
– Lucrări de design floral contemporan publicate în albumul „Internațional Floral Art” și în revista „Fusion Flowers Magazine”
– Câștigătoarea concursului de Wedding Design organizat de We Are The Flower Factor, 2016
– Membru fondator al AADF – Asociatia Antreprenorilor din Domeniul Floristic
– Membru NAFAS – The National Association of Flower Arrangement Societies UK
– Membru RHS – Royal Horticultural Society, UK
– Membru in Comisia Tehnica la Cupa României de Artă Florală 2020, Cluj Napoca
– Participări multiple la workshopuri și demonstrații cu designeri floristi din România și străinătate.
-
Alina Bălănescu
Alina s-a documentat mult de-a lungul timpului, participând la demonstrații florale și workshopuri. A susținut la rândul ei o demonstrație florala în cadrul Expoziției anuale a floriștilor de la Piatra Neamț din 2018 și s-a implicat în multe din evenimentele organizate de AADF – Asociația Antreprenorilor din Domeniul Floristic.
În 2017 a câștigat premiul 1 la Cupa României de arta Florală, ediția I
In 2018 a câștigat premiul publicului și locul doi la Cupa României de Artă Florală, ediția a II-a
În 2019 a câștigat locul al II-lea la ediția a III-a a Cupei României de Artă Florală