Oana Jurj si Diana Toma despre a fi membru in A.A.D.F.

 In Membri AADF


De ce te-ai înscris în A.A.D.F? Cum vezi viitorul A.A.D.F?

Continuăm seria răspunsurilor pentru cele două întrebări din partea unui membru A.A.D.F. Acestea reliefeaza importanța existenței și evoluției acestei comunități!

Oana Jurj este membru în Consiliul director. Diana Toma s-a alăturat comunității AADF, o data cu înscrierea la concursul Cupa Romaniei de Artă Florală din 2018.

OANA JURJ  – Floraria Gift Art Sibiu

Activez în domeniul floristic din anul 2010. De-a lungul timpului am participat la diverse demonstrații florale, prezentări, workshop-uri  și nu de puține ori am avut neplăcerea să observ că floriști din același oraș, nu își vorbesc și nu se salută, că își întorc spatele atunci când sunt întrebați ceva, că se ascund când lucrează pentru a nu li se vedea modul de lucru.

Floristica este un domeniu atât de frumos, dar atât de greu de aprofundat într-o țară ca România, unde cursurile cu adevărat relevante sunt atât de puține, unde piața neagră a ajuns la un nivel greu de imaginat și unde nu există o comunitate unită în cadrul căreia să se facă schimb de idei, de experiență, care să lupte pentru aceleași idealuri și care să evolueze împreună. M-am înscris în AADF în anul 2016, pentru că aici am găsit o mâna de oameni care m-au primit cu brațele deschise și cu zâmbetul pe buze.

Îmi doream tare mult să fac parte dintr-o cumunitate, să fiu în compania oamenilor cu aceleași preocupări, cu aceleași probleme, dificultăți profesionale, aceleași  idealuri și principii. Alături de ei am continuat să construim o comunitate, am participat la organizarea fiecărui eveniment de atunci până în prezent, inclusiv la cele 3 ediții ale Cupei României de Artă Florală și am cunoscut floriști din întreaga țară dar și din străinatate.

Am creat de atunci, legături și prietenii, avem curaj să punem mâna pe telefon și să punem întrebări atunci când întâmpinăm dificultăți, să ne chemăm unii pe alții în ajutor, atunci când munca ne copleșește sau să ne împrumutăm florile, de care avem nevoie.

Ne-am deschis mintea și sufletul și ne-am unit forțele și cunoștințele pentru a duce la îndeplinire proiecte naționale, ba chiar și internaționale. Întotdeauna, uniți vom fi mai puternici.  O dată creată legătura între floriștii români, vom avea curaj să cucerim Lumea cu oamenii noștri talentați .

Am speranța că în scurt timp tot mai mulți antreprenori din domeniul floristic vor înțelege importanța apartenenței la o comunitate, vor înțelege că ne putem ajuta între noi, să putem contribui, împreună, la dezvoltarea acestei industrii.

 

Diana Toma, florist, membru al Asociației Antreprenorilor din Domeniul Floristic din România

DIANA TOMA  – Teatru Verde Timișoara

Adeziunea mea la AADF a fost, într-un fel, o întâmplare. În 2018 am decis să particip la Cupa României de Artă Florală. Nu știam „cu ce se mănâncă” exact și nu îmi
doream să câștig altceva prin participare, decât experiența unui concurs și, mă gândeam eu, niște prieteni.

Trăiam, poate nejustificat, cu senzația că partea de Vest a țării e tare slab prezentă și reprezentată în floristica din România. Colegii mei din zonă, eu fiind din Timișoara, sunt parcă mai rezervați în a se implica și mi-aduc aminte că gândul determinant pentru a merge la Cupă a fost cumva acesta: cum să nu fie nimeni din zona asta în competiție?

Și concret, în AADF m-am înscris pentru că, financiar, era avantajos. Adică de aproximativ aceeași bani practic puteam opta între: a mă înscrie la Cupă ca non mebru sau a mă înscrie prima dată în Asociație, plătind cotizația pe un an, urmând ulterior să mă înscriu în competiție ca membru, cu o taxă de participare redusă. Am luat-o ca pe o ofertă de tip ”2 în 1” cu lejeritate și am mers pe varianta din urmă.

Nu îmi imaginam atunci cât de specială era, în fapt, oferta și cât de multe aveam să câștig din această decizie. Să nu mă înțelegeți greșit, la Cupă am câștigat strict ce anticipasem: experiență și prieteni! Dar ce prieteni! Prieteni în ale florilor, oameni frumoși cu pasiuni și frustrări comune, persoane interesante, cu care interacțiunile au fost mereu savuroase, designeri cu preocupări legate de dezvoltarea domeniului floristic și lista poate continua.

Între timp, cu excepția acelei prime interacțiuni, am continuat să plătesc cotizații la AADF pentru rațiunile corecte:

– pentru crearea unei comunități,
– pentru că lucrurile nu se fac niciodată singure
– pentru că trebuie să fim solidari, nu solitari!

Am căutat să mă implic cât am putut în acțiunile AADF. Nu mi-a ieșit tot timpul din motive diverse: uneori sănătatea, alteori deplasări la alte proiecte ce nu le puteam refuza. Fiecare din noi avem un business al nostru, de facto e prima condiție ca să fii membru, mai avem și familii și ne-ar plăcea să avem și timp pentru noi. Proiectele ce nu au ieșit mi le-am asumat ca eșecuri personale și uneori a fost greu să le accept. Dar n-am renunțat și nici nu intenționez să renunț la condiția de membru AADF și nici nu mă gândesc vreodată ce face asociația pentru mine, în schimb mă preocupă ce pot face eu pentru ea. De fiecare dată când am contribuit cu cel mai mic gest către asociație, mi s-a întors înapoi înzecit sub formă de provocări sau învățături și informații ce mă ajută, fără doar și poate, să ajut la rândul meu.

Cred că voluntariatul, asumat ca exercițiu personal, e un instrument de măsură pentru gradul de cultură al unei societăți și cu cât mai mulți membri ai acesteia se implică în cauze comune, cu atât mai repede se mișcă munții din loc. Mai știu și că implicarea nu trebuie amânată in speranța că apar idei grandioase care să o justifice.
Implicarea își găsește justificare în ea însăși. Și odată făcut acel prim pas, indiferent din ce motiv, moft sau dorință îl faceți, nu există altceva ce să-l urmeze decât al doilea pas… Și al treilea…

Nu pretind că am știut de ce mă înscriu, dar când am intrat in Asociația Antreprenorilor din Domeniul Floristic am simțit că sunt acolo unde trebuie, lângă oameni  dedicați și dispuși să facă eforturi, să își asume responsabilități si să muncească pentru binele comun, fără de care nu există binele individual.

Intră în comunitatea antreprenorilor floriști!

Evoluează împreuna cu noi!Recommended Posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contactează-ne

Trimite-ne mesajul tău, iar noi îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil. Îți mulțumim!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Interviu cu Ana Dancianu de la Florăria Rosalia din IașiFlori Holland din Timișoara